Kina želi da ukloni Windows sa svih vladinih računara

Microsoftovi problemi u Kini se nastavljaju, a u novom poglavlju oni dolaze od strane lokalnih IT eksperata sa jakim vezama u vladi, koji preporučuju lokalnim vlastima da uklone Windows sa računara što je prije moguće.

U izvještaju koji je objavio medij pod kontrolom države Jinghua.cn, Ni Guangnan iz “Chinese Academy of Engineering” poručuje da zamjena Windowsa sa lokalno razvijenim operativnim sistemom mora da se uradi urgentno, ali on nije želio da daje konkretne detalje koji je razlog za ovakvu preporuku.

Najvjerovatnije, Kina želi da se udalji od Microsoftovog softvera iz bezbjednosnih razloga, a neki lokalni zvaničnici su več optužili Microsoft za grupisanje keyloggera u operativnom sistemu koji pomažu vladi SAD da špijunira kineske računare.

Istovremeno, čini se da kineska vlada želi da natjera sve državne kompanije da odbace Microsoftove proizvode, uključujući ne samo softver već i hardver. Problemi su počeli još u maju kada je tamošnja vlada zabranila Windows 8 bez jasnih razloga, da bi na Microsoftovu ponudu da uzmu Windows 7, iz Kine odgovorili da nisu impresionirani predlogom.

Check Also

Investitori u sedam hotela ulažu skoro 100 miliona

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je gradilišta u Ski centrima Kolašin 1600 i Kolašin 1450 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *