Croatia osiguranje: Gubitak 184,2 miliona kuna

Konsolidovani gubitak grupe Croatia osiguranja nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara na kraju septembra ove godine iznosi 184,2 miliona kuna, a proizlazi iz smanjenja prihoda od premije, gubitka od umanjenja finansijske imovine, povećanja rezerve za neistekle rizike te rezervacija za isplatu otpremnina, objavljeno je danas iz Croatia osiguranja. Poređenja radi, u prvih devet mjeseci lani Croatia osiguranje poslovalo je s dobiti od 66,4 miliona kuna.

Grupu Croatia osiguranja čine povezana društva koja osim na hrvatskom posluju i na tržištima BiH, Makedonije, Srbije i Kosova. Njihovi ukupni prihodi ostvareni u prvih devet mjeseci ove godine smanjeni su za 1,9 posto prema istom razdoblju lani, na 2,4 milijarde kuna. Istovremeno su ukupni rashodi rasli za 9,9 posto, na 2,59 milijardi kuna.

Zaračunata bruto premija na nivou Grupe za posmatrano razdoblje iznosi 2,29 milijardi kuna što je pad za 8,1 posto prema istom lanjskom razdoblju. Pritom je premija u neživotnim osiguranjima smanjena za 10,3 posto, na 1,98 milijardi kuna, a u životnima za 8,8 posto, na 313,6 miliona kuna.

Bruto likvidirane štete istovremeno su smanjene za 9,3 posto, na 1,22 milijarde kuna, uz pad likvidiranih šteta kod životnih osiguranja za 18,2 posto, a kod neživotnih za umjerenijih 7,2 posto.

Među ostalom, u izvještaju se podsjeća da je u aprilu ove godine Adris grupa postala najveći pojedinačni vlasnik Croatia osiguranja, s vlasničkim udjelom od 53,56 posto u temeljnom kapitalu najvećeg hrvatskog osiguravača. Adris je u septembru dokapitalizovao Croatia osiguranje za 840,17 miliona kuna i svoj vlasnički udio povećao na 65,81 posto.

“Uplaćena sredstva kapitalno će osnažiti Croatia osiguranje, omogućiti brže i efikasnije restrukturiranje kompanije te rast i razvoj, kako bi u bitno promijenjenim tržišnim okolnostima, društvo zadržalo i ojačalo poziciju tržišnog lidera u Hrvatskoj i pripremilo se za snažniji iskorak u regiji”, navode iz Croatia osiguranja.

Jedna od mjera restrukturiranja je i postupak kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, kojim je obuhvaćeno do 500 zaposlenika Croatia osiguranja, od kojih će dio biti ‘prebačen’ na nova radna mjesta u prodaji, a dio će dobiti otpremnine.

Check Also

ECB danas podiže kamate: “Sigurna još dva povećanja”

Da li će i za koliko referentne kamatne stope biti ponovo podignute, Evropska centralna banka …

Leave a Reply

Your email address will not be published.