VDT da kaže je li A2A izvlačio pare

Dodajte komentar

Interna revizija u Elektroprivredi (EPCG), koja je provjeravala sumnjive nabavke konsultantskih i pravnih usluga na osnovu zahtjeva Odbora direktora od 26. maja, utvrdila je niz propusta menadžmenta kojim je do kraja prošle godine rukovodio bivši direktor Enriko Malerba.

To se posebno odnosi na nabavke sumnjivih konsultantskih usluga od italijanske kompanije BEIN Milano, A2A i sa njom povezanih pravnih lica. Italijani su pretpostavlja se, prema nalazu EPCG koji je stigao do poslanika i u koji “Vijesti” imaju uvid, bez ovjerenih računa u skladu sa važećim propisima, iznosili ili pokušali da iznose novac iz EPCG.

Na zahtjev skupštinskog Odbora za antikorupciju ove i druge sumnjive ugovore, prema ispostavljenim fakturama vrijedne oko 15 miliona eura, u narednih 30 dana, treba da ispita vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

Iz EPCG su saopštili sinoć da su sve „optužbe da je EPCG protivzakonito plaćala fiktivne konsultantske usluge u višemilionskom iznosu, neutemeljene”, te da su za razliku od iznosa fakturisanih usluga, prema objavljenim brojkama, platili oko 7,55 miliona eura.

“EPCG je od 2010. do 2012. koristila usluge strateškog partnera A2A i za te usluge isplatila 4,3 miliona. Sa druge strane, EPCG je u sprovođenju menadžerskih funkcija koristila usluge kompanije Bein&Company i nije povezana sa nijednom kompanijom u A2A grupi, i za te svrhe plaćeno im je 2,08 miliona. U cilju sprovođenja projekta “Novih brojila” EPCG je iskoristila softverske i IT usluge od A2A Retieletrika i po tom osnovu isplatila 1,17 miliona eura”, tvrde iz kompanije.

Oni su naveli da je Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki septembra 2010. izdala mišljenje EPCG “da se ne primjenjuju odredbe Zakona o javnim nabavkama prilikom nabavke usluga od svojih osnivača, tj. u pogledu direktnog poslovanja sa A2A“.

Revizijom obavljenom unutar EPCG je utvrđeno da je nabavka usluga od firme Bein Milano obavljena bez tendera, ali uz ogradu da je tako nešto možda i bilo moguće ugovorom o dokapitalizaciji EPCG od 3. septembra 2009. koji su potpisali Vlada i A2A. Vladina radna grupa bi to trebalo naknadno da potvrdi ili negira.

“Upravo Vlada je tokom pregovaračkog procesa za dokapitalizaciju EPCG omogućila italijanskom partneru da se u statutu definiše posebna odredba, kojom se omogućava zaključivanje konsultantskih ugovora sa povezanim firmama”, podsjetila je predstavnica MANS-a Ines Mrdović.

Prema dostupnoj dokumentaciji, revizorima na uvid nije pružen dokaz-zahtjev kao inicijalni akt kojim je iskazana potreba i razlozi za korišćenje usluga konsultanata u određenim poslovnim procesima, niti odgovorno lice

Internom revizijom u EPCG utvrđen niz propusta u nabavkama bivšeg menadžmenta koje je iniciralo takvu uslugu.

Utvrđeno je i da za tako nešto nedostaje odobrenje Odbora direktora, ali i “da nedostaju ovjereni izvještaji od korisnika procesa rada kojim se potvrđuje da su usluge i izvršene”.

Nabavka i plaćanje konsultantskih usluga obavljeni su po osnovu “sporazuma” koji je potpisao izvršni direktor EPCG (Malerba).

A2A S.P.A iz Breše ispostavio je EPCG fakture u vrijednosti 7,75 miliona eura, ali su revizori utvrdili da nije pružen dokaz kojim je iskazana potreba i ra zlozi za korišćenje ovih usluga.

Mrdović je ocijenila da su tvrdnje predsjednika Odbora direktora EPCG, Srđana Kovačevića, da sve do kraja 2013. rukovodstvo kompanije nije bilo upoznato sa konsultantskim ugovorima koje A2A mimo tendera sprovodi sa svojim povezanim kompanijama, više nego licemjerne i predstavljaju brutalne neistine.

Kovačević je to, kako je podsjetila, naveo u dopisu koji je stigao članovima skupštinskog Odbora za antikorupciju, koji su u četvrtak održali kontrolno saslušanje u vezi sa konsultantskim ugovorima sa A2A

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *