Njemačka kreće s naplatom putarine – ali samo strancima

Dodajte komentar

Njemačka vlada najavila je uvođenje naplate cestarine zbog koje će strane vozače vožnja tamošnjim autocestama stajati i do 130 eura na godinu.

Tom mjerom iznesenom u nacrtu zakona Njemačka si želi olakšati održavanje prometne infrastrukture kojom se koriste milioni stranih vozila, ali joj prijeti pravna bitka s Bruxellesom jer Evropska unija ne želi dopustiti diskriminaciju vozača koji nisu Njemci.

Nakon višemjesečne burne rasprave između Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i njezine sestrinske stranke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske, ministar saobraćaja Alexander Dobrindt odbacio je prvobitnu zamisao da se poveća naknada za sve ceste.

No ostao je pri tvrdnji da cestarina neće donijeti nove troškove njemačkim vozačima jer će im se omogućiti kompenzacija s već postojećim porezom na motorna vozila.

Dobrindt je uvjeren da nacrt zakona o naplati cestarine ne diskriminira strane vozače i da će izdržati moguću sudsku tužbu. Naknada za infrastrukturu je razumna, poštena i pravedna, ustvrdio je. Dodao je da će prihod od cestarine biti korišten samo za modernizaciju njemačkih autocesta i glavnih puteva.

Cestarina bi se trebala početi naplaćivati 2016., a vozači će je plaćati internetskom registracijom svojih registarskih tablica. Stranci će je moći plaćati i na benzinskim stanicama.

Iznos cestarine temeljit će se na obimu motora i uticaju vozila na okolinu, a najveći će iznos biti 130 eura na godinu. Strancima je omogućeno plaćanje povremenog korištenja autocesta, pa će za 10 dana morati izdvojiti 10 eura, a za dva mjeseca 22 eura.

Raniji planovi da se cestarina naplaćuje prodajom vinjeta koje će se lijepiti na vjetrobran je napušten. Radit će to elektronskom vinjetom. Registarske oznake bit će elektronski spremljene čim se plati cestarina, a kamere kraj ceste otkrivat će neplatiše.

Njemačka na svojih 13.000 km autocesta već naplaćuje kamionima prema pređenoj udaljenosti, ali lična vozila se i dalje voze beplatno. CSU argumentuje da Francuzi, Italijani i drugi sada ne plaćaju za vožnju po Njemačkoj, dok Njemcima naplaćuju upotrebu cesta u svojim zemljama. Ministar očekuje da će prihod od naplate cestarina od stranih vozača iznositi 500 miliona eura nakon odbitka troškova naplate.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *