Lada gotovo udvostručila gubitak

Neto gubitak ruske kompanije AvtoVaz, proizvođača popularne Lade, povećan je u prvom polugodištu ove godine za 86,2 odsto, saopštila je ta firma.

Direktor Odjeljenja za saobraćaj Ministarstva industrije i trgovine Rusije Aleksandar Morozov rekao je da fabrike AvtoVaz-a, GM-a i Ford-a predstavljaju lidere u padu proizvodnje automobila u Rusiji i da svaka od tih firmi, pored opšte makroekonomske situacije, ima svoje razloge za taj pad.

Radnici AvtoVaza juče su protestovali zbog smanjivanja proizvodnje i tražili povećanje plata. Prosječna plata u toj firmi iznosi oko 28.000 rubalja, naveli su predstavnici Nezavisnog sindikata radnika te firme, inače bliski Komunističkoj partiji RF.

Nedavno je ruska VEB banka dala AvtoVaz-u kredit od 30 milijardi rubalja za modernizaciju proizvodnje, razvoj novih motora i razradu novih modela automobila. AvtoVaz je sam saopštio da ambiciozno planira da do 2017. godine na tržište izbaci 6 novih modela.

Vlasnici AvtoVaz-a su 74,5 odsto Alliance Rostec Auto i 25,5 odsto mali akcionari. U Alliance Rostec Auto 67,13 odsto ima Reno-Nisan, prenose agencije.

Check Also

Telenor: Platite račun online i bez provizije

Telenor je svojim postpejd korisnicima omogućio da svoje račune plate online i bez provizije, putem …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *