KREDIT ZA AUTOPUT: Rok 20 godina, grejs šest godina, kamata 2 odsto, godišnja rata 40 miliona

Dodajte komentar

Kineska EXIM banka je za izgradnju prioritetne dionice autoputa prema sjeveru ponudila povlašćeni kredit sa rokom otplate od 20 godina, šestogodišnjim grejs periodom i kamatom od svega dva odsto godišnje, uvećanoj za euribor. To stoji u ugovoru koji su juče, u kineskoj ambasadi, potpisale Vlada Crne Gore i kineska Exim banka.

U odnosu na prvobitnu ponudu, vladini pregovarači ministri Ivan Brajović iRadoje Žugić su uspjeli da povećaju grejs period sa pet na šest godina, sa niskom kamatom koja nije zabilježena u poslovnoj praksi.

Drugim riječima, država Crna Gora tek od 2021.godine početi da vraća kredit kineskoj banci, po izuzetno povlašćenim uslovima. Ako se ima u vidu da je euribor oko pola odsto, dolazi se do zaključka da će ukupna kamata na kredit biti svega 2,5 odsto.

Prema nezvaničnim saznanjima Portala Analitika, budžetsko opterećenje za državu će prve godine izgradnje biti svega 9,6 miliona eura, druge godine 19 miliona, dok će se ostalih godina kretati  40 do 50 miliona eura, s tim što će taj iznos biti umanjen, procjenjuje se, do 40 odsto naplatom putarine. To praktično znači da će maksimalna godišnja rata biti oko 40 miliona eura, čak i ako bude naplata putarine ispod očekivanja.

Kineske kompanije CCCC i CRBC su ponudili da vrijeme trajanja izgradnje ove dionice puta bude 48 mjeseci od početka radova.

Kinezi su za izgradnju prioritetne dionice ponudili 809 miliona eura, od čega će državno učešće iznositi 121 milion eura, dok će preostalih 688 miliona eura finansirati iz pomenutog kredita Exim banke. Izvođač je u obavezi da angažuje najmanje 30 procenata domaćih podizvođača u odnosu na vrijednost projekta. Prema procjenama, prpremni radovi na izgradnji autoputa bi mogli da počnu do kraja ove godine. Prijethodno, Skupština mora dati saglasnost na Zakon o autoputu.

portalanalitika.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *