Dobit Samsunga pala 60 posto

Operativna dobit Samsung Electronicsa pala je u trećem tromjesečju za 60 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3,9 milijardi dolara, ponajviše zbog slabljenja prodaje pametnih telefona, pa će ove godine poslovni rezultati tog južnokorejskog diva vjerovatno biti najlošiji od 2011, piše Novi list.

Dobit Samsunga u proteklom kvartalu najmanja je od posljednjeg tromjesečja 2011. i to je već četvrti kvartal zaredom kako taj elektronički div bilježi pad dobiti na godišnjem nivou. Prihodi kompanije pali su, pak, na najniži nivo u više od dvije godine.

To je ponajviše posljedica slabljenja prodaje pametnih telefona. Samsung je u proteklom tromjesečju prodao 102 miliona pametnih telefona, no njegov udio na svjetskom tržištu pada, a zbog pojačane konkurencije padaju mu i marže.

Zbog toga je dobit Samsungovog odjela pametnih telefona u trećem tromjesečju pala gotovo 74 posto, što je najslabiji rezultat od drugog tromjesečja 2011. godine.

Prema podacima Strategy Analiticsa, udio Samsungov Galaxy modela na tržištu pametnih telefona pada već tri tromjesečja zaredom, dok rastu udjeli Appleovog iPhonea i jeftinijih mobitela kineskih proizvođača Lenovo i Xiaomi.

Međutim, Samsung je objavio da uprkos nesigurnosti na tržištu mobitela, koje čini oko 70 posto njegove operativne dobiti, ‘oprezno očekuje’ povećanje prodaje pametnih telefona u tekućem kvartalu, kao i rast prodaje memorijskih čipova te snažnu sezonsku potražnju za televizorima.

I dok je prodaja pametnih telefona podbacila u odnosu na očekivanja analitičara, svjetlu tačku u kvartalnom izvještaju predstavlja rast dobiti od prodaje čipova, koja je dosegnula najviši nivo od trećeg tromjesečja 2010. godine.

Uprkos tome, analitičari procjenjuju da će ove godine najveći svjetski proizvođač mobitela i televizora zabilježiti prvi pad dobiti od 2011. godine. Zbog toga je od početka godine cijena dionice Samsunga pala oko 15 posto.

Check Also

Da li će nekretninski balon pući?

Da li je tržište stambenih nekretnina izašlo iz pandemije kao pobjednik? Da li je rast …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *