Prihodi Telekoma manji pet odsto

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihode od 79,3 miliona eura, što je za 3,8 miliona eura, odnosno za pet odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Kako je saopšteno iz te kompanije, ovakav trend je najviše uzrokovan padom prihoda od interkonekcije, fiksnih i mobilnih govornih usluga, prihoda od poruka i turista, kao i prihoda od usluga prenosa podataka.

Pad prihoda od tih usluga je, napominju u Telekomu, djelimično nadoknađen većim prihodima od mobilnog interneta, IPTV, fiksnog broadband interneta, kao i većom prodajom opreme i ICT.

“Naša strategija razvoja broadband-a daje izvrsne rezultate, tako da smo nastavili sa širenjem baze i ADSL i IPTV korisnika. I dalje nastavljamo sa ulaganjem u nove tehnologije, i cilj nam je da imamo u potpunosti IP baziranu mrežu, koja bi trebalo da otvori prostor za još brži i bolji razvoj usluga, kao i za još veće mogućnosti za naše korisnike. Za sada možemo reći da je već više od 50 odsto naših korisnika fiksne mreže prebačeno na IMS, što je važan rezultat koji smo nedavno postigli”, rekao je izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Rudiger Šulc.

Kompanija je nastavila sa unaprijeđenjem interne efikasnosti, i na taj način su operativni troškovi smanjeni, u odnosu na isti prošlogodišnji period, za 3,1 miliona eura, odnosno šest odsto.

Troškovi su najviše smanjeni kroz postignute uštede indirektnih troškova.

EBITDA, odnosno poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije, kada se isključe specijalni uticaji, iznosila je 32.5 miliona eura, što predstavlja pad od 0.7 miliona eura ili dva odsto, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Operativna dobit EBIT porasla je je za 0,9 miliona eura, na 19 miliona eura, prvenstveno zbog nižih troškova amortizacije. Neto dobit porasla je za 0,9 miliona eura, na 18 miliona eura.

“Stalan rast broja korisnika fiksnog broadband-a i Extra TV-a u prvih devet mjeseci 2014, baza korisnika fiksnog broadband-a ADSL i Optika porasla je za 3,8 hiljada odsnosno pet odsto i iznosi 76.9 hiljada. Extra TV servis ima 63,8 hiljada korisnika , što je za 3,9 hiljada, odnosno sedam odsto više nego u trećem kvartalu 2013. Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu tv operatera, zahvaljujući visokom kvalitetu i brojnim interaktivnim funkcijama, sa tržišnim udjelom od 41,6 odsto”, saopšteno je iz Telekoma.

Krajem septembra korisnici Telekom mobilne mreže koristili su 368.000 SIM kartica, što je za 28.000, odnosno sedam odsto manje u odnosu na isti period 2013.

Kakos u objasnili iz Telekoma, takvo kretanje je najviše uslovljeno smanjenjem broja korisnika u prepaid segmentu – za 38.000, odnosno 15 odsto. U isto vrijeme je postpaid tržišni udio porastao za 10.000 ili osam odsto i Telekom je ostao tržišni lider u tom segmentu.

Ukupno tržišno učešće je smanjeno za 2,3 procentna poena, i iznosi 33 odsto.

“U prvih devet mjeseci 2014. godine nastavili smo sa ulaganjima i implementacijom novih tehnologija za naše korisnike, uprkos brojnim izazovima u poslovnom okruženju. Do kraja 2014. godine pripremamo pokretanje Telekomovog Smart Home servisa namijenjenog ADSL korisnicima. Riječ je o inovativnom servisu koji omogućava integraciju i umrežavanje različitih uređaja u kući i poboljšava kvalitet života na mnogo načina. U mobilnom segmentu ćemo nastaviti sa ulaganjima u 4G servise, jer će nam najbolje tehnologije omogućiti da pružimo najbolje korisničko iskustvo. Cilj nam je da ponudimo najatraktivnije i najinovativnijee uređaje i servise što će pomoći našim korisnicima da uživaju u digitalnom stilu života”, zaključio je Šulc.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *