Franc Rejmer: Veselin Pejović me ojadio za osam miliona

Dodajte komentar

Više državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj nakon krivične prijave koju je 10. oktobra podnio slovenački privrednik Franc Rejmer, u kojoj tereti nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, advokata Zorana Vukčevića i bivšeg direktora NLB banke Črtomira Mesariča da su ga prevarili za najmanje osam miliona eura u investiciji u rudniku „Šuplja stijena” u Pljevljima, piše Dan.

Rejmer je podnio krivičnu prijavu, tvrdeći da je vlasnička struktura firme „Gradir Montenegro”, koja gazduje rudnikom, promijenjena nezakonito, da je doveden u zabludu jer je svojom imovinom u Sloveniji garantovao za kredit kod NLB banke, te da je naknadni dogovor o regulisanju međusobnih odnosa i kreditnih obaveza brutalno izigran.
Rejmer u prijavi tvrdi da su Pejović i advokat Vukčević kao saizvršioci u namjeri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist pokušali silom i prijetnjom da ga prinude da kao osnivač i suvlasnik 50 odsto udjela u „Gradir Montenegro” izađe iz vlasničkog udjela i tako sebi napravi štetu.

Pejović, poznat kao vlasnik firme Uniprom i potpisnik kupoprodajnog ugovora za KAP, u septembru 2011. godine prodao je 51 odsto vlasništva u „Gradir Montenegro” poljskoj kompaniji ZGH, s tim što su u avgustu prošle godine Poljaci kompletirali vlasništvo. U izjavi „Danu” Pejović je sinoć rekao da je očigledna namjera da se lažnim prikazivanjem činjenica nanese šteta ljudima koje je Slovenac prijavio, ističući da je Rejmer u međunarodnim razmjerama poznat kao fapsifikator i preprodavac lažnih umjetnina, što je sve u službenoj evidenciji državnih organa Slovenije.

Nikšićki biznismen i njegov slovenački partner Franc Rejmer kupili su rudnik „Šuplja stijena” 2006. godine za 401 hiljadu eura.

U krivičnoj prijavi Višem državnom tužilaštvu Rejmer je istakao da su ga Pejović i Vukčević doveli u zabludu i naveli ga da za kreditni aranžman „Gradir Montenegro” založi svoju privatnu imovinu. Tereti Mesariča da je u namjeri da Pejoviću pribavi protivpravnu imovinsku korist zloupotrijebio službeni položaj kao direktor NLB Montenegro tako što je nakon kupoprodajnog ugovora o prodaji kompanije investitoru iz Poljske propustio da izvrši prethodno potpisani dogovor o regulisanju međusobnih odnosa.

Prijavom je predstavljeno da su u junu 2008. godine Pejović i Vukčević prilikom sastanka sa Rejmerom u Beogradu u hotelu „Interkontinental” i u prisustvu svjedoka Urleb Robija slovenačkom partneru prijetili fizičkom likividacijom.

Saznavši prethodno od Rejnera da ima sigurnu ponudu za prodaju „Gradir Montenegro” (za 230 miliona eura od porodice Rotšild) u kojem su Pejović i Rejmer bili suvlasnici po 50 odsto, a gdje je kompletnu investiciju od više od deset miliona eura u modernizaciju rudnika finansirao Rejmer, pokušavaju silom i prijetnjom fizičkom likvidacijom da od Rejmera iznude deset miliona eura za izlazak Pejovića iz vlasništva firme (za koje je Pejović do tog trenutka platio deset eura) podvučeno je u tekstu krivične prijave.

Međutim, prema prijavi, Rejmer tu ponudu odbija, a već suočen sa prijetnjama i pokušajem iznude, predlaže Pejoviću da on njemu isplati 2.000.000 eura i preuzme na sebe firmu „Gradir Montenegro” i vraćanje kredita od 6.850.000 eura, koji je realizovao kod NLB za nabavku opreme i pokretanje rudnika.

Pejović i Vukčević prihvataju ponudu Rejmera i sklapaju ugovor o promjeni osnivača i ustupanju dijela osnivačkog kapitala u septembru 2008. godine i obavezuju se da će Rejmeru za otkup njegovih 50 odsto udjela isplatiti 2.000.000 eura do kraja 2008. i preuzeti na sebe dugove ro osnovu kredita za investicije, za koje je kod NLB banke garantovao Rejmer privatnom imovinom u Sloveniji. Na taj način Pejović i Vukčević dovode u zabludu Rejmera, jer nijednog trenutka nijesu imali namjeru da ispoštuju sklopljeni ugovor, što potvrđuju kasnija dešavanja i epilog prevare, ocjenjuje se u krivičnoj prijavi.

Naprotiv, kako se tvrdi, umjesto poštovanja ugovora i isplate 2.000.000 eura i preuzimanje kredita kod NLB od 6.850.000 eura, Pejović i Vukčević nezakonito i na brutalan način smanjuju vlasništvo Rejmera u „Gradir Montenegro” sa početnih 50 odsto na 49 odsto, čime nikšićki biznismen pridobija većinsko upravljanje i kasnije u više navrata donosi poslovne odluke o zaduživanju i sklapanju komercijalnih ugovora.

Konačno, navodi Rejmer u prijavi, Pejoviću je omogućena prodaja nezakonito stečenog vlasništva trećem licu i sticanje protivpravne koristi od najmanje 21 milion eura (koliko je iznosila kupovina za 51 odsto firme „Gradir”), a na štetu Rejmera, koji je od početka jedini stvarni investitor u modernizaciju rudnika.

Pejović organizuje nelegalnu skupštinu „Gradir Montenegro” u oktobru 2008. godine, i to bez znanja vlasnika udjela od 50 odsto, i donosi odluku o povećanju osnivačkog kapitala za 100 eura, i izmjeni statuta.

Rejmer biva u zabludi i nema informacije da su Pejović i Vukčević bez njegovog znanja i saglasnosti umanjili njegovo vlasništvo sa 50 na 49 odsto i očekuje da Pejović ispuni obaveze iz ugovora potpisanog u junu 2008. godine. U međuvremenu, Pejović na prevaran i kriminalan način umanjuje vlasnički udio Rejmera i sprema teren za brutalnu prevaru. Nakon isteka roka do kraja 2008. godine Rejmerje postao svjestan da nešto nije u redu i pokušava da stupi u kontakt sa Pejovićem. I dalje ne zna da više nije vlasnik 50 odsto svoje firme i da Pejović već ima kontrolu nad upravljanjem preduzeća, te da priprema njegovu prodaju iza leđa Rejmera, navedeno je u krivičnoj prijavi.

Ukazano je da nikšićki biznismen 2009. godine obavještava Rejmera da je nepohodna druga dokapitalizacija preduzeća sa 180.000 eura, i traži od njega da uplati 50 odsto iznosa kako bi zadržao isti odnos vlasništva. Rejmer se saglašava sa predlogom i uplaćuje 90.000 eura, koliko je iznosio njegov dio srazmjeran vlasništvu od 50 odsto.

Međutim, banka vraća dio novca Rejmeru uz obavještenje da je uplatio previše i to je prvi signal slovenačkom biznismenu da nešto definitivno nije u redu. Tada, piše u prijavi, dobija pojašnjenje od Pejovića i Vukčevića da je vlasnik samo 49 odsto, i da mu je shodno tom procentu vraćen dio novca.

Znajući da ima 51 odsto i koptrolu nad upravljanjem i sklapanjem ugovora, Pejović bezobzirno drži u zabludi Rejmera i ne ispunjava preuzete obaveze iz sporazuma. Naprotiv, uspostavljaju se kontakti sa potencijalnim kupcem i firma „Gradir Montenegro” prodaje se firmi iz Poljske za ukupnu cijenu od čak 60 miliona. Rejmer je već ozbiljno zabrinut da će pretrpjeti štetu od najmanje 6.850.000 eura i da će ostati bez svog dijela dobiti od prodaje firme i alarmira NLB iz Ljubljane da se uključi u regulisanje kredita, pojašnjava se u tekstu krivične prijave.

Ipak, na scenu stupa Mesarič, koji je propustio, da od prihoda od prodaje, kao izvršni direktor NlB Montenegro realizuje naplatu 6.850.000 eura u korist NLB Ljubljana. Prijavom se tvrdi da je tako doveo u izuzetno nepovoljan finansijski položaj Rejmera, kome sada NLB Ljubljana otvara proces sudske prodaje dvije vile.

Na taj način, navodi Rejmer, Mesarič je stekao protivpravnu korist Pejoviću i direktno doprinio da bivši Pejovićev partner (odnosno firma „Gradir”) izgubi imovinu koja je data kao garancija za kredit od 6.850.000 eura, a sa kamatama js to oko osam miliona eura.

-Ošćetećeni Rejmer je na osnovu preporuke Mesariča, kojeg poznaje više decenijama, i dao 50 odsto vlasništva u „Gradir Montenegro” Veselinu Pejoviću prilikom osnivanja firme. Pejović je stekao imovinsku korist od preko 50 miliona eura za uloženih deset eura, što ukazuje na postojanje jasnog plana i zajedničkog interesa u vršenju ovih krivičnih djela od samog početka, u cilju sticanja ogromne materijalne koristi na prevaran način, a na štetu Rejmera, zaključeno je u tekstu krivične prijave, predate Višem državnom tužilaštvu.

Pejović: Rejmer izmišlja, on je kriv za milionsku prevaru

U izjavi za „Dan” Veselin Pejović je istakao da je očigledna namjera da se lažnim prikazivanjem činjenica nanese šteta ljudima koje je Rejmer prijavio. On je „Danu” dostavio kopiju krivične prijave koja je podnijeta protiv Franca Rejmera zbog nanošenja višemilionske štete partneru.

Krivična prijava je u stvari podnijeta protiv njega i to 2008. godine, što se i vidi iz priloženog dokumenta, a koja je još u proceduri. Ova krivična prijava je podnijeta ulravo zbog pronevjere novca i nanošenja štete partneru, i to firmi „Gradir Montenegro”, u iznosu od četiri miliona i pedeset hiljada eura. Ovo krivično djelo je izvršeno tako što je Franc Rejemer 2007. godine, kada je obavljao funkciju izvršnog direktora u firmi „Gradir Montenegro”, od proizvođača opreme firme „Metso minerals” INC, od uplaćenog iznosa od deset miliona i sedamsto hiljada eura, tražio povraćaj novca u iznosu od četiri miliona i pedeset hiljada, ali na sopstvenu istoimenu firmu „Gradir” u Sloveniji, kaže Pejović.

On je objasnio da je to predmet na kome od podnošenja krivične prijave još radi Okružno tužilaštvo u Celju. Pejović je dostavio kopiju Rejmerovog intervjua u kome navodi da je u rudniku „Šuplja stijena” zaradio četiri miliona eura.

O toj osobi najbolje govori činjenica što je svoje prezime Ajtić (porijeklom iz Bosne) u Sloveniji promijenio smatrajući da će mu sadašnje prezime biti preporuka u poslovnim krugovima. Nije još u zatvoru, a pored njega zašto nije zna i sadašnji direktor NLB-a u Crnoj Gori, njegov partner Anton Ribnikar. Zašto nema udjela u privrednom društvu može da pita osobu koju je on doveo u Crnu Goru, najpoznatijeg geologa u Sloveniji i profesora na Univerzitetu u Ljubljani, doktora Uroša Herleca, koji je bio predsjednik borda direktora u vrijeme kada je on napustio privredno društvo Gradir. To se može utvrditi veoma jednostavno i to uvidom u hronologiju promjena kod CRPS Privrednog suda u Podgorici. Samo još jedan podatak u pitanju je čovjek koji je u međunarodnim razmjerama poznat kao falsifikator i preprodavac lažnih umjetnina, a što je sve u službenoj evidenciji državnih organa Slovenije. Konačno, u intervjuu koji vam dostavljamo u dodatku, a koji je pomenuti dao, i on sam navodi da je upravo u rudniku „Šuplja stijena” zaradio četiri mil iona eura, što govori u prilog svemu što iznosimo, istakao je Pejović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *