Četiri tipa CV-a osuđenih na neuspjeh

Dodajte komentar

Čini se kako je danas svakome jasno što podrazumijeva dobar CV. Međutim, stvarnost je da su poslodavci i dalje zatrpani raznoraznim biografijama koji ili nikada neće biti pročitani jer su, na primjer, predugi, ili će se kad-tad razotkriti kao neistiniti.

Neki su pretrpani nepotrebnim i nebitnim informacijama, neki su nedovoljno jasni, a iz nekih je jasno da je vlasnik CV-a više vremena potrošio na dizajn, nego na sadržaj.

Donosimo četiri tipa životopisa koji vam sigurno neće pomoći u potrazi za poslom:

Lažna biografija

Ako se osoba u CV-u naziva ‘osnivačem’, to je ili zaista impresivan podatak ili znak za uzbunu, zavisno o kontekstu. Na primjer, ako čuvate djecu svakih nekoliko mjeseci, to ne zaslužuje titulu ‘osnivača startupa za čuvanje djece’. Pretjerivanje ili korištenje lažnih informacija neće vas daleko dovesti. Ako osoba koja provjerava vaš CV posumnja u neku od činjenica, posumnjaće u istinitost čitavog dokumenta. Čak i ako lažima uspijete doći do posla, u jednom trenutku će postati jasno da ste lagali o kvalifikacijama.

‘Dizajnirani’ CV

Ono što je zajedničko uspješnim biografijama jest da nikada ne rizikuju čitkost zbog nekih dizajnerskih rješenja. To znači, između ostalog, da tekst počinje s lijeva, tako da oči čitaoci znaju gdje se vratiti kad prelaze u novi red teksta. Kad je riječ o biografijama, zaista je najbitniji sadržaj. Jednostavno napisan i čitak sadržaj.

CV sa previše ličnih detalja

Informacijama kao što su fotografija, seksualna orijentacija, bračni status ili religijsko opredjeljenje nije mjesto u CV-u. Ispitivanje o takvim detaljima poslodavcima je zakonom zabranjeno i kažnjivo, stoga negativno reaguju na one koji take informacije uključuju u svoj CV.

CV od pet stranica

Osim ako se ne prijavljujete za neku akademsku poziciju, ne postoji razlog da vaš CV bude duži od jedne, maksimalno dvije stranice. Iznenađuje činjenica da osobe s manje iskustva pribjegavaju romanesknim biografijama. Više stranica ne znači da sve kvalifikovaniji, već upravo suprotno – da time nadoknađujete nedostatak kvalifikacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *