Sve više rizičnih kredita u Indiji

Obim rizičnih kredita u bankarskom sistemu Indije na trogodišnjem je maksimumu, upozorila je danas bonitetna agencija „Mudis“, navodeći da su prognoze za bankarski sektor pesimistične zbog slabog privrednog oporavka.

Indijskom bankarskom sektoru, u kom dominiraju državne banke, prijeti opasnost u vidu rasta nenaplativih zajmova, a visoka izloženost korporativnom sektoru mogla bi da spriječi značajniji oporavak kvaliteta sredstava, čak i ako ekonomski rast nešto ubrza, navodi „Mudis“, a prenosi agencija Frans pres.

Indijska privreda bi u fiskalnoj godini zaključno sa martom 2015. mogla da zabilježi rast od pet odsto, nakon prošlogodišnjih 4,7 odsto, što je bio najlošiji rezultat u gotovo 10 godina.

Premijer Indije Narendra Modi, koji je došao na vlast u maju, pokušava da popravi poslovnu klimu u zemlji i smanji birokratiju u namjeri da pokrene privredu. Visoke kamatne stope u cilju borbe sa uporno visokom inflacijom i pad domaće valute rupije, međutim, dovode do osipanja profita kompanija, koje se muče da smanje dugovanja.

Obim nenaplativih zajmova u Indiji trenutno iznosi četiri odsto ukupnih kredita, a procjenjuje se da će do kraja fiskalne godine porasti na 4,5 odsto, u odnosu na ispod jedan odsto u susjednoj Kini.

Check Also

WhatsApp uvodi poslovni imenik

Facebookova platforma za dopisivanje već neko vrijeme stoji neokaljena ostatkom njihovog ekosistema, no to bi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *