Četiri zanimljivosti o Facebooku

Dodajte komentar

O Facebooku se puno toga zna, ali postoji, naravno, niz činjenica o Zuckerbergovoj kompaniji koje nisu poznate široj javnosti. Na društvenom servisu za razmjenu znanja Quora osvanulo je pitanje “Koje su neke od najbolje čuvanih tajni Facebooka?”.

Odgovor je dao korisnik Alex Wu koji je četiri godine proveo u Facebooku, a danas radi u Quori na poslovima marketinga i komunikacija.

U svom odgovoru otkrio je četiri “tajne”, odnosno slabije poznate činjenice o radu u Facebooku:

1. Niko nema svoju kancelariju, čak ni šef Mark Zuckerberg. Neki direktori imaju svoje sobe za sastanke, ali njihovo radno mjesto se nalazi među svim ostalim zaposlenima.

2. “Dimenzioniranje” je način na koji Facebook funkcioniše. Kada se Wu pridružio kompaniji, Facebook je imao oko 400 radnika i 50 miliona korisnika. Četiri godine kasnije kompanija ima oko 4000 radnika (10 puta više) i više od milijarde korisnika (20 puta više).

3. Facebook grupe su glavni način komunikacije i diljenja informacija između radnika kompanije. Riječ je vjerovatno o jednom od najčešće korištenih Facebookovih proizvoda među njegovim zvaničnicima.

4. Radnici Facebooka shvataju svoj posao ozbiljno, ali ne shvataju sebe ozbiljno. “Prema mom iskustvu, to je najbolja vrsta ljudi s kojima možete raditi”, kaže Wu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *