Bivši direktor želi Solanu u zakup

Dodajte komentar

Na novi tender za zakup ulcinjske Solane još nije stigla nijedna ponuda, ali je više nego izvjesno da će u trku ući bivši izvršni direktor fabrike Ljubo Gazivoda, koji se sada bavi preradom i prodajom uvozne soli, saznaju “Vijesti”.

Stečajni upravnik Solane Ognjen Jovović potvrdio je “Vijestima” da do sada nisu dobili ponudu.

“Imao sam nekoliko razgovora ali ništa konkretno. Rok za prijave još traje”, kazao je Jovović.

Gazivoda je kazao da nije bio u Crnoj Gori kada je raspisan tender.

“Uglavnom znam o čemu se radi, ali ne i sve detalje. Vjerovatno ću, nakon što detaljno pročitam uslove, dostaviti ponudu”, kazao je Gazivoda “Vijestima”. Na sajtu DPS-a piše da je Gazivoda član ulcinjskog odbora te partije.

On je ima namjeru da ponudu dostavi i na prvom tenderu za zakup, ali je odustao, jer kako je naveo, uprava nije definisala detalje. Tada je kazao da u obzir dolazi samo zakup na duže staze ocjenjujući da je rok od godinu ili dvije neprihavatljiv jer se profit može očekivati tek nakon treće ili četvrte berbe.

Tender je objavljen 18. oktobra i traje do 18. novembra, a period zakupa nije naveden već ga ponuđači trebaju predložiti u ponudi.

Uprava je prethodno odustala od prodaje imovine preduzeća, nakon što je nedavno propao i 11. pokušaj da se po cijeni od 179 miliona eura prodaju objekti, oprema i zemljište od 15 miliona kvadrata. U pozivu o poslovno tehničkoj saradnji ističe se da je potencijalni zakupac obavezan da organizuje proizvodnju i preradu soli na terenima i sa opremom solane ili da obavlja srodne djelatnosti kompatibilne prostornim, prirodnim i materijalnim potencijalima preduzeća. Takođe, zakupac treba da otkupi sve zalihe sirove i upakovane soli, rezervne djelove i ambalažu, kao i da obezbijedi stručni kadar za realizaciju poslovno-tehničke saradnje.

Uprava je paralelno raspisala i poziv za prodaju zaliha sirove soli, koja se nalazi lagerovana u krugu fabrike. Na prodaju je ponuđeno oko 3,5 hiljada tona soli, po početnoj cijeni od 39 eura za tonu, uvećano za porez na dodatu vrijednost.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović preko Eurofonda, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura.

Od kada je nedavno izašao iz Eurofonda, najstarije ulcinjsko preduzeće kontrolišu ljudi bliski njemu. U kompaniju je 2005. uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura. Šest godina kasnije, uveden je klasični stečaj koji je rezultirao otpuštanjem svih radnika. Solana je danas potpuno zapuštena, u fabrici nema ni struje, a Vlada je zbog stečaja oduzela koncesije za vodu. Zbog svega toga, ugrožen je cjelokupni eko sistem u tom dijelu grada jer solana već mjesecima ne ispumpava svježu morsku vodu u zagađeni kanal Port Milena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *