Pejović saopštio: Raskinuli smo ugovor s Glenkorom

Dodajte komentar

Vlasnik KAP-a Veselin Pejović kazao je da su raskinuli ugovor o izvozu aluminijuma sa Glenkorom, koji je od 1998. godine bio ekskluzivni kupac aluminijuma proizvedenog u Podgorici.

Pejović je kazao da je u momentu preuzimanja KAP-a ugovor o saradnji sa Glenkorom raskinut. Naglasio je da je sadašnja mjesečna proizvodnja KAP-a na nivou 3.700 tona metala, a da je plan da se proizvodnja podigne na 6.000 tona.

“Svi naši planovi su okrenuti poboljšanju procesa proizvodnje i remontu neophodnih segmenata. Već smo ušli u remont elektrolize B gdje očekujemo, do juna 2015. godine, da će svih 256 ćelija biti u funkciji. Na ovaj način, imaćemo mjesečnu proizvodnju primarnog metala u prosjeku od 5800-6000 tona mjesečno”, naveo je Pejović za Portal Analitika.

Ako se Pejovićeva prognoza ostvari, to bi značilo da će godišnja proizvodnja KAP-a biti 72.000 tona metala, što znači dvostruko uvećanje sadašnje proizvodnje, odnosno dostizanje tokom sljedeće godine dvije trećine maksimalno instaliranog kapaciteta Kombinata aluminijuma.

On je rekao da je u KAP-u trenutno angažovano 520 radnika, dok je prosječna zarada 750 eura. “Ono čemu smo se posebno posvetili tokom proteklih mjeseci je poboljšanje uslova za rad, za prehranu radnika, kvalitet prevoza i osiguranja, ali i povećanje nivoa zaštite na radu. Sve pomenuto je neophodno da bi se adekvatno radilo i podizao nivo proizvodnje”, kazao je Pejović.

Od preuzimanja KAP-a, rekao je Pejović, KAP nije predmet ničijeg subvencionisanja.

“Električnu energiju plaćamo po tržišnoj cijeni, ali da bi KAP još bolje funkcionisao neophodno je da se još pregovara oko cijene električne energije kako bi mogli na pravi način da kreiramo jednu veliku profitabilnu industriju, kakvu Crna Gora zaslužuje da ima. Siguran sam da će svi dogovori voditi u tom pravcu”, kazao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *