NLB Grupa nadoknadila deficit iz dobiti

Dodajte komentar

NLB je zahvaljujući poboljšanoj profitabilnosti, nadoknađivanje utvrđenog deficita do minimalne adekvatnosti kapitala po nepovoljnom scenariju sveobuhvatne ocjene, obezbijedila sama iz dobiti ove poslovne godine.

NLB je predstavila rezultate iz sveobuhvatne ocjene evropskih banaka, koju je izvršila Evropska centralna banka zajedno sa nacionalnim bankarskim regulatorima.

NLB je podnijela sveobuhvatnu ocjenu po osnovnom scenariju sa bezbjednosnom razlikom u vrijednosti od 364 miliona eura iznad granične vrijednosti.

“Po osnovnom scenariju je granična vrijednost ispravljenog koeficijenta adekvatnosti kapitala (Adjusted CET1 Ratio) osam procenata, a rezultat za NLB je 12,8 procenta”, saopšteno je iz NLB-a.

Rezultat sveobuhvatne ocjene po nepovoljnom scenariju pokazuje manji deficit kapitala u vrijednosti od 34,25 miliona eura. Granična vrijednost ispravljenog koeficijenta adekvatnosti kapitala – Adjusted CET1 Ratio po nepovoljnom scenariju iznosi 5,5 procenta, što za NLB znači negativno odstupanje u vrijednosti od 0,47 procentnog poena.

“Svestrane mjere prestruktuiranja, koje su doprinjele strukturnom poboljšanju profitabilnosti banke, i dobit, predviđena u poslovnoj 2014. godini, u cjelosti će nadoknaditi manji deficit kapitala, kojeg pokazuje rezultat sveobuhvatne ocjene po nepovoljnom scenariju”, navodi se u saopštenju.

Na kraju trećeg kvartala, na dan 30. septembra,  NLB je dostigla nerevidirani poslovni rezultat nakon poreza u vrijednosti od 47,9 miliona eura, što predstavlja dodatno poboljšanje u poređenju sa polugodišnjim rezultatima.

Polugodišnja nerevidirana dobit nakon oporezivanja za NLB Grupu iznosi 34 miliona eura.

“NLB nakon više negativnih godina posluje ove godine sa dobiti. Poboljšani poslovni rezultati nakon uspješno izvedene državne pomoći na kraju 2013. godine učvrstili su položaj banke i obezbjedili njenu veću otpornost na izazove poslovnog okruženja. Ovo uključuje i sposobnost, da izdrži pooštrene prilike, kakve su sadržane u pretpostavkama nepovoljnog scenarija sveobuhvatne ocjene”, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, poslovanje u NLB je stabilno i odvija se bez posebnosti. NLB Grupa nesmetano slijedi izvođenje svoje strategije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *