Najbogatiji Kinez počeo s 60.000 dolara

Dodajte komentar

Osnivač Alibabe, kineske kompanije za trgovinu preko interneta, DŽek Ma, najbogatiji je čovek u Kini sa bogatstvom od skoro 20 milijardi dolara.

Prema godišnjoj “Forbsovoj” listi najbogatijih ljudi iz Kine, broj milijardera u toj zemlji porastao je u ovoj godini na 242 sa prošlogodišnjih 168.

Samo lično bogatstvo Maa je uvećano na 19,5 milijardi dolara sa prošlogodišnjih 7,1 milijarde dolara, nakon što je njegova kompanija ostvarila rekordnu zaradu od inicijalne javne ponude (IPO) akcija na NJujorškoj berzi u septembru.

Kineski preduzetnik je, takođe, prošlog mjeseca zauzeo prvu poziciju na listi koju sastavlja kineski izdavač “Hurun”, ali na kojoj je cifra njegovog bogatstva znatno viša, odnosno 25 milijardi dolara.

Kompanija Alibaba je osnovana pre 15 godina s kapitalom od 60.000 dolara koje su prikupili Maovi prijatelji, a njena vrijednost se sada procjenjuje na oko 240 milijardi dolara. Ma, kao bivši profesor engleskog jezika koji se okrenuo svijetu interneta, uspio je da putem prodaje akcija Alibabe na Njujorškoj berzi prikupi preko 800 miliona dolara.

Kineski multimilijarder Vang Đijanlin, vodeći čovjek konglomerata Vanda koji je kupio američki lanac bioskopa AMC, izguran je ove godine sa prve pozicije skliznuvši na četvrto mjesto Forbosove liste najbogatijih Kineza.

Izazovna godina za kineski sektor nekretnina, koji je inače glavni izvor Vangovog bogatstva, uzrokovala je pad njegovog bogatstva na 13,2 milijarde dolara sa prošlogodišnjih 14,1 milijarde dolara.

Robin Li – osnivač Baidua, kineske verzije američkog internet pretraživača Gugla – zauzeo je drugu poziciju na listu (sa bogatstvom od 14,7 milijardi dolara), dok je Poni Ma ov Tenson, tvorac najpopularnije kineske aplikacije za slanje poruka WeChat zauzeo treće mjesto (sa bogatstvom od 14,4 milijarde dolara).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *