Evropa traži vozače autobusa

1 komentar

Pojavilo se novo deficitirano zanimanje u Evropi, a prema broju ljudi koji se za ovu profesiju traži, možemo očekivati talas odlazaka i iz naše zemlje.

Kako prenosi hrvatski Glas Slavonije, u Njemačkoj trenutno ima posla za 16.000 vozača autobusa, a podjednako snažna potražnja unutar profesije je zabilježena i u ostalim dijelovima Evrope. Ovo je hrvatskom listu saopšteno iz Sindikata hrvatskih vozača, a vijest o povoljnim radnim uslovima i izdašnim naknadama se proširila Hrvatskom.

Ono što nije navedeno je kako se više raspitati o poslovima i da li negdje na internetu postoji mjesto gdje se može prijaviti, ali kažu da je već nekoliko vozača napustilo posao u Hrvatskoj i zaputilo se ka Njemačkoj.

„Jedan kolega je našao firmu u Majncu koja traži vozače na gradskim linijama javnog prevoza. Ugovor koji je sklopio podrazumijeva da prvih nekoliko mjeseci prepodne uči njemački jezik, a poslepodne odlazi na obuku, odnosno uči gdje će i kojim ulicama voziti. Osigurani su mu smještaj i hrana, a odluči li se na noćne vožnje, imaće mogućnost da zaradi mjesečno i do 3000 eura,” rekao je Miljenko Genc, predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika GPP-a za Glas Slavonije.

U Sindikatu su upoznati sa situacijom i na ostalim tržištima, pa kažu da se plate vozača u Italiji kreću oko dvije hiljade eura mjesečno, u Njemačkoj od 2500 do tri hiljade, a u Danskoj i Švedskoj oko 3500 eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *