CEAC: Ako na sudu dobijemo KAP, Crna Gora će bankrotirati

Dodajte komentar

Crna Gora bi mogla da bude oštećena za milijardu eura ako arbitražni sud donese presudu u vezi sa Kombinatom aluminijuma u korist CEAC-a iza kojeg stoji ruski biznismen Oleg Deripaska, poručeno je iz te kompanije.

Kako je za današnje Vijesti kazao Pavel Primakov viši savjetnik CEAC-a to je trećina crnogorskog BDP-a i značilo bi bankrot države i ugrozilo građane.

„To bi bilo i upozorenje međunarodnim faktorima o realnosti Crne Gore, usljed manjka poštovanja vladavine prava i užasnog tretmana kojeg imaju strani investitori“, kazao je Primakov.

On je dodao da bi država o tome morala voditi računa i zbog pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Kiparsko-ruski CEAC upravljao je podgoričkim KAP-om od 2005. godine do jula prošle godine kada je u KAP-u uveden stečaj na zahtjev Vlade.

Primakov je dodao da Vlada crne Gore nije nije bila voljna da zargovorom riješi nagomilane probleme u KAP-u zbog čega je CEAK odlučio da pokrene međunarodnu arbitražu za koju su ubijeđeni da će je dobiti.

Na pitanje da li je moguć novi dogovor Vlade i CEAC-a sličan onom iz 2009, sagovornik Vijesti je odgovorio negativno.

„Mi smo u više navrata javno i interno pozivali Vladu Crne Gore da u pregovorima dođemo do rješenja ovog spora, ali su svi naši pozivi svakoga puta bili odbijeni ili ignorisani“ kazao je Primakov.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *