MTrading: Šta rezultati stres testa znače za kurs eura?

Dodajte komentar

U nedjelju su objavljeni podaci stres testa kojim je Evropska centralna banka htjela provjeriti koliko su evropske banke otporne na eventualnu novu finansijsku krizu. Od testiranih 123 banaka, 25 ih je palo na testu što znači da bi u slučaju krize upale u probleme te radi toga moraju prikupiti dodatni kapital kako bi zadovoljile stroge kriterije Evropske centralne banke. U najgoroj situaciji su italijanske banke među kojima njih 9 nije prošlo na testu.

Investitori na finansijskim tržištima nisu zabrinuti rezultatima stres testa što se može vidjeti iz kretanja kursa eura i cijena akcija nakon otvaranja finansijskih tržišta u nedjelju navečer. Euro je tijekom noći blago ojačao u odnosu na američki dolar te na platformama MTradinga kurs EUR/USD u trenutku pisanja analize iznosi 1,2685.

Od ostalih vijesti koje su izašle prošle nedjelje, većina je bila u skladu s očekivanjima pa je valutno tržište bilo relativno mirno, a akcije su porasle za nekoliko procenata. Jedina vijesti koja je iznenadila tržišta je bila objava podataka o trgovinskoj bilansi Novog Zelanda koji je u prethodnom mjesecu imao mnogo veći deficit od očekivanog. Na temelju ove vijesti novozelandski dolar je naglo oslabio više od 1% te se sada nalazi blizu najniže razine u posljednjih godinu dana.

Ove nedjelje će ponovno biti objavljeno nekoliko važnih vijesti koje bi mogle imati utjecaj na sva finansijska tržišta. Najvažnije među njima su odluka američke centralne banke o visini kamatnih stopa i planovima za blisku budućnost te podaci o rastu BDP-a i nezaposlenosti u SAD-u. Popis svih najavljenih vijesti i tačan raspored izlaska pogledajte na ekonomskom kalendaru MTradinga.

Kakva kretanja na finansijskim tržištima možemo očekivati u idućih nekoliko nedjelja?

Iako su rezultati stres testa relativno dobri, ne treba očekivati znatnije jačanje eura. Ekonomski rast u eurozoni je poprilično slab pa će teško doći do niza dobrih vijesti koje su potrebne da bi se trend kretanja kursa valute okrenuo. Dugoročno će euro vjerojatno nastaviti slabiti, no nakon velikog pada u prethodnih nekoliko mjeseci, pad će se vjerojatno usporiti.

Kada su u pitanju tržišta akcija, rast prošle nedjelje je vjerojatno samo reakcija na nagli pad početkom mjeseca, pa ne treba očekivati da će akcije ponovno dosegnuti rekordno visoke razine. Vjerojatniji je nastavak pada pri kojem će evropske akcije vjerojatno pasti više od američkih, budući da je ekonomska situacija u SAD-u osjetno bolja nego u Evropi.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim finansijskim tržištima, MTrading poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (28.10.2014) u 18:00, a na kojem će biti analizirana trenutna situacija na valutnom tržištu te biti objašnjeno koje su prednosti ulaganja na ovom tržištu u odnosu na ostale oblike investiranja. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

MTrading

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *