Čelnik Amazona Jeff Bezos najbolji izvršni direktor u svijetu

Dodajte komentar

Čelnik američke kompanije za e-trgovinu Amazon Jeff Bezos po izboru časopisa Harvard Business Review najbolji je izvršni direktor u svijetu, a pri takvoj ocjeni list ostaje uprkos najnovijim lošim rezultatima poslovanja.

Harvard Business Review sastavio je listu vodećih izvršnih direktora u svijetu za 1.200 kompanija sadržanih u S&P Global indeksu prema visini povrata kapitala njihovim dioničarima, a temeljem rada svakog izvršnog direktora od stupanja na tu dužnost do zaključno 30. aprila ove godine, prenio je Business Standard.

Jeff Bezos pobijedio je uz veliku prednost u odnosu na druge kandidate, tumače u tom magazinu.

Takvo stajalište nisu promijenile ni najnovije loše vijesti iz Amazona, a radi se o najvećem tromjesečnom gubitku tog diva na području e-trgovine u proteklih 14 godina. U prošlotjednim rezultatima poslovanja kompanija gubitke pripisuje slaboj prodaji svoga prvog pametnog telefona Fire Phone.

Ti gubitci smatraju se potvrdom Bezosove opsjednutosti da na listi prioriteta rast ima prednost pred profitabilnošću.

Daniel McGinn, viši urednik u Harvard Business Review, kazao je da su se ljudi godinama kladili protiv Bezosa i da sunisu bili u pravu. Dodaje da Bezos definitivno ima niz dioničara koji mu vjeruju zato što ostvaruje rezultate u proteklih 20 godina uprkos mnogim sumnjama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *