Austrija istražuje milionsku štetu od stečaja u KAP-u

Dodajte komentar

Austrijsko javno tužilaštvo za suzbijanje privrednog kriminala i korupcije primilo je krivičnu prijavu o kršenju crnogorskog zakonodavstva o stečaju u vezi sa kreditom VTB banke Kombinatu aluminijuma Podgorica KAP, saopšteno je zvanično Danu u sjedištu te institucije u Beču.

Filijala VTB banke iz Beča odobrila je KAP-u kredit od 60 miliona eura, za koji je žirant bila Vlada Crne Gore, ali ukupna potraživanja ove banke prema Kombinatu aluminijuma iznose preko 90 miliona. Pošto oko 30 miliona nije bilo pokriveno garancijama Crne Gore, VTB banka se našla u situaciji da ne može da naplati potraživanja nakon uvođenja stečaja u podgoričku fabriku.

Naime, CEAC, sa njom povezana kompanija En plus grupa i ruska VTB banka u stečajnom postupku za KAP potražuju oko 120 miliona eura.

Portparol austrijskog tužilaštva Karmen Prior rekla je u izjavi za Dan da se ta prijava odnosi na nezakonite radnje trojice crnogorskih državljana.

„Pošto se optužbe tiču, po svoj prilici, trojice crnogorskih državljana, a centralno je pitanje crnogorsko zakonodavstvo o stečaju, mi smo zvanično poslali zahtjev crnogorskim vlastima da vidimo da li će preuzeti gonjenje. U ovom trenutku čekamo odgovor crnogorskih vlasti“, izjavila je Karmen Prior za Dan.

Ona je rekla da u interesu postupka nije u poziciji da saopšti više detalja o tome ko su okrivljeni državljani Crne Gore, i konačno, o kakvim se opgtužbama radi i ko je podnio izvještaj austrijskom javnom tužilaštvu.

Na pitanja Dana u vezi sa izvještajem koji je dostavljen austrijskom tužilaštvu, iz kancelarije za odnose s javnošću ruske VTB banke saopšteno je da ne žele da to zvanično komentarišu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *