Montenegroerlajnz na rate plaća pet miliona duga

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija omogućilo je Montenegroerlajnzu da carinski dug po osnovu PDV-a od 5,08 miliona eura plati na 12 rata, pokazuju podaci tog vladinog resora u koje je „Dan” imao uvid.

Nacionalna avio-kompanije uputila je zahtjev MF-u da im shodno uredbi o odlaganju naplate poreza omogući plaćanje carinskog duga na više rata. Oni su u zahtjevu naveli da bi po izmirenju duga prema Upravi carina povratni PDV iskoristili za plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja. Poslednja rata treba da se plati 15. jula naredne godine.

Na čelu nacionalnog avioprevoznika od prošle godine nalazi se Daliborka Pejović. Ona vrši funkciju predsjednika borda. Pored nje u odboru je od početka Tufik Bojacić, a od ove sedmice i savjetnik premijera za odnose s javniošću Andrijana Vukotić, direktor Fonda za zaštitu depozita Velibor Marković i predsjednik OO SDP-a u Petnjici Almir Rebronja.

Vlada Montenegroerlajnzu, koji samo niže gubitke, pomaže svake godine. Ove godine preuzela je njihov dug od 2,22 miliona dolara, a nakon što pristigne nova dokumentacija obavezali su se da do kraja godine preuzmu dodatnih 3,7 miliona eura. Preduzeće je na kraju prošle godine imalo gubitak od 40 miliona eura.

Ministar finansija Radoje Žugić u trećem kvartalu potpisao je 11 rješenja o odlaganju ili plaćanju na rate poreskog duga. Poslije MA, najveći poreski dug koji će biti plaćen na rate jeste Kontejnerskih terminala od 1,1 milion eura. Preduzeće iz Bara je početkom godine kupio turski Global ports za osam miliona. Oni duguju 662 hiljade poreza i doprinosa na plate i 451 hiljadu poreza na otpremnine. Tražili su da plate dug na devet rata i Žugić im je izašao u susret.

Tehnoputu je odloženo plaćanje 2,4 miliona na dva mjeseca. Oni duguju 1,3 miliona PDV-a i 1,1 milion za poreze i doprinose na plate. Rješenje im je odobreno uz obrazloženje da je u toku postupak naplate poreskog duga imovinom obveznika.

Firmi Via paradizo odloženo je plaćanje carinskog duga od 130 hiljada na četiri mjeseca do 8. decembra, uz obrazloženje da su do sada blagovremeno izmirivali obaveze, CMC-u iz Igala 134 hiljade PDV-a na tri mjeseca. Štampariji Obod omogućeno je plaaćanje PDV-a od 2,9 Kontejnerskim terminalima, čiji je vlasnik turski Global ports, omogućeno je da 1,1 milion poreza na plate i otpremnine plati u devet rata hiljada na šest rata. Oni su uvezli štamparske mašine, a PDV nijesu mogli izmiriti usled avansnog plaćanja.

Humelu iz Cetinja omogućeno je plaćanje na rate 53,8 hiljada doprinosa na obavezno socijalno osiguranje, Troprometu iz Plava 17 hiljada poreza io doprinosa na šest rata. Fizičkom licu Lazari Mariji omogućeno je da plati 8,7 hiljada eura za poreze i dbgtrinose na četiri rate.

Žugić je u prvom kvartalu potpisao 30 rješenja o odlaganju plaćanja poreskog duga, a u drugom samo šest. Razlogje bio Zakon o finansiranju političkih partija. Sa ovih 11, u prva tri kvartla potpisao je ukupno 47 rješenja. Lani je potpisao 159 rješenja kojima je odložio ili omogućio plaćanje na rate dug od 85 miliona eura.

Uredba o odlaganju planja poreza donesena je 2009. godine. d.m.

COK nije platio carinu za sportsku opremu

Na listi subjekata kojima je omogućeno plaćanje poreskog duga na rate nalaze se i FK Sutjeska i Crnogorski olimpijski komitet.

FK Sutjeska omogućeno je da na šest rata plati 160,6 hiljada eura. Nikšićani su tražili da im se omogući da dug izmire na 10 rata uz informaciju da će u novembru dobiti pare od UEFE i izmiriti dug. Žugić im je omogućio da poslednju ratu izmire 15. decembra.

COK-u je omogućeno da 32 hiljade carinskog duga plati u 12 rata. Carinu nijesu platili za uvoz sportske opreme u 2012. i 2013. godini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *