Film nedelje: “Ko je Mark Zuckerberg”

Dodajte komentar

Jedna od onih ličnosti koje možemo uvrstiti na listu slavnih i onih koji su svojim saznanjima donijeli nešto novo i predstavili svojevrsnu revoluciju u svijetu računarske zabave, odnosno zabave u virtualnom svijetu.

Mark Zuckerberg rođen je 1984. godine u White Plainsu u New Yorku u porodici majke psihijatra i oca stomatologa te još dvije sestre s kojima se doselio u Dobbs Ferry. Mark je odgojen u jevrejskom duhu sve do 13 godine života kad je izjavio kako je tada sebe počeo doživljavati kao ateistu, a ne kao vjernika.

Svoje školovanje nastavio je na školi Ardsley gdje je već zablistao i uskoro prebacio na Philips Exeter Akademiju kad je osvojio nagrade u nauci i to na području matematike, astronomije i fizike. Na fakultetu je još bio poznat po recitovanjju redova iz epskih pjesama kao što je Homerova Ilijada.

Na jednom od brojnih zabava na fakultetu upoznao je Priscilu Chan koleginicu  iz Bostona s kojom je bio u vezi neko vrijeme, koja je inače bila studentkkinja medicine na Univerzitetu u Kaliforniji.

Zanimljivo je pomenuti kako je Mark, inače student Harvarda sa svojim cimerom Dustinom Moskovitzem 4. februara 2003. u svojoj sobi na univerzitetu osmislio društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se već međusobno stečeni prijatelji druže, dopisuju i naravno razmjenjuju slike. Vjerujemo kako nisu bili ni svjesni kako će im Facebook jednog dana donijeti slavu i bogatstvo, a čim su ga lansirali na internet ta stranica je brojila oko 50.000 ljudi.

Sam Mark je kasnije priznao kako mu je ideja došla tako što je jednog dana uređivao dnevnike i uvrštavao slike u njih a zvali su se Facebook. Kada je ubrzo stekao slavu i obogatio se, preselio se u Palo Alto u Kaliforniju. Godine 2006. uvrstio je u Facebook aplikaciju News Fed u kojima su osobe mogle vidjeti što im prijatelji rade u svakom trenutku, što je naravno izazvalo velike kritike jer se radilo o granici dobrog ukusa.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *