I Bjelorusija zabranila izvoz mesa iz Crne Gore

Dodajte komentar

Bjelorusija je privremeno zabranila uvoz goveđeg i svinjskog mesa i mesnih proizvoda iz Crne Gore, a zabrana se ne odnosi na polutke i četvrtine.

Zabrana je, kako je prenijela agencija Belta, uvedena nakon što je iz Rusije saopšteno da se na carinskom prostoru koje dijeli i sa Bjelorusijom, preko Crne Gore reuvozi meso sa evropskog tržišta koje je pod embargom.

Iz Ministarstva poljoprivrede Bjelorusije je saopšteno i da su registrovani prvi slučajevi takozvane afričke svinjske groznice u dijelu Ukrajine i da su iz tog razloga uveli preventivne kontrole niza mesnih proizvoda iz te zemlje.

Ruski nadzorni organ uvoza poljoprivrednih proizvoda, Rosselkhoznadzor, ranije je najavio moguće privremene restrikcije na uvoz mesa iz Crne Gore, zbog mogućnosti ponovnog izvoza evropske robe koja je pod embargom.

Rukovodilac Rosselkhoznadzora, Sergej Dankvert, rekao je da crnogorska preduzeća reizvoze holandsku svinjetinu za Bjelorusiju, koja ima zajednički ekonomski i carinski prostor sa Rusijom.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović, nakon toga je saopštio da meso i mesne prerađevine na tržište Carinske unije trenutno izvoze tri crnogorske kompanije, dok je za četiri firme privremeno zabranjen izvoz zbog neispunjavanja određenih standarda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *