25 banaka nije prošlo stres test ECB

Evropska centralna banka proglasiće 25 bankarskim institucija “nezdravim” posle stres testa svih evropskih banaka, dok je 105 banaka dobilo zeleno svijetlo, piše Blumberg pozivajući se na uvid u izvještaj ECB.

Dvadeset pet zajmodavca u eurozoni nisu dobili pozitivno svijetlo posle sveobuhvatne analize poslovanja banaka koju je uradila Evropska centralna banka, dok je 105 banaka prošlo stres test, piše u nacrtu saopštenja ECB u koje je Blumberg imao uvid.

Od odnih koji su ostali ispod crte 10 se suoočavaju sa nedovoljnom kapitalizacijom, rekao je Blubergu sagovornik koji je tražio anonimnost, napominjući da bi se neke od cifara mogle promijeniti do nedelje 26, oktobra kada bi rezultati zvanično trebalo da budu saopšteni. U vezi s tim i dalje su u toku pregovori zainteresovanih strana.

Dvostepena revizija banaka predstavlja jedan od dva stuba u okviru nastojanja ECB da vrati povjerenje u eurozoni, posle pola decenije previranja u finansijskom sektoru. Dva prethodna stres testa, nisu pokazala probleme u bankama koje su kasnije propale, pa novi izvještaj stavlja i samu ECB na probu.
“Brojevi su u skladu sa našim očekivanjima, ” rekao je Alberto Gallo, iz Roial Bank of Scotland Group Plc u Londonu. “Suviše je rano da se kaže da li je kontrola ECB relevantna. Ključ će biti da vidimo kako su na testu prošle velike banke i koliko banaka je jedva ispunilo postavlene kriterijume”.
On očekuje da će 11 banaka već ove godine morati da se pobrine o odgovarajućoj kapitalizaciji.

Check Also

Može li Evropa da napravi svoj Amazon?

Predsjednik Francuske, Emanuel Makron (Emmanuel Macron)  izložio je prošle nedjelje ambiciozan plan da Evropa do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *