Švajcarci referendumom odlučuju o prodaji zlatnih rezervi

Dodajte komentar

U Švajcarskoj će se 30. novembra ove godine održati referendum kojim se želi sačuvati švajcarsko nacionalno zlato od kojeg se očekuje da bude temelj švajcarskog finansijskog sistema.

Na referendumu se traži zabrana prodaje zlatnih rezervi u posjedu Švajcarske centralne banke, čuvanje svih zlatnih rezervi u Švajcarskoj, a ne u inostranstvu te držanje najmanje 20 odsto rezervi centralne banke u obliku zlata.

Do referenduma je dovela posljednja finansijska kriza koja je poljuljala povjerenje u papirni novac bez pokrića te rasprodaja švajcarskog nacionalnog zlata u posljednjih 15 godina.

Od 1999. prodali više od pola zlatnih rezervi

Švajcarska je 1999. godine u posjedu imala 2600 tona zlata od čega je do danas prodala više od polovine te po zadnjem izvještaju posjeduje samo 1040 tona. Od preostalih zaliha zlata, po službenom izvještaju centralne banke, približno 20odsto  se čuva u Londonu, a 10 odsto  u Kanadi, navode analitičari Admiral Marketsa.

Rasprodaja zlata je dovela do smanjenja procenta pokrivenosti zlatom švicarske valute. Naime, 1999. godine je švajcarski franak imao pokriće vrijednosti u zlatu od 30 odsto, a sada je taj postotak pao na manje od 8 odsto, sa čime dio javnosti nije zadovoljan te želi promjenu dosadašnje prakse.

Prema posljednjoj anketi 45 odsto glasača podržava inicijativu za spas zlata, dok je 39 protiv  protiv, a ostali su još neodlučni.

Vlada i centralna banka protiv

Švajcarska vlada i centralna banka protive se uvođenju ovih mjera jer smatraju da bi one narušile nezavisnost centralne banke te joj značajno smanjile manevarski prostor za djelovanje u slučaju potrebe.

Osim toga, podizanje procenta pokrivenosti vrijednosti franka zlatom bila bi vrlo skupa operacija, budući da bi u slučaju pozitivnog rezultata na referendumu, švajcarska centralna banka morala kupiti više od 1500 tona zlata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *