Sberbanka tuži EU zbog sankcija

Dodajte komentar

Ruska Sberbanka se obratila sudu EU u Luksembrugu sa zahtjevom za poništenje odluke Saveta EU o primjeni sankcija uvedenih Rusiji, koje se odnose na banku.

Zbog toga što je slučaj predmet razmatranja suda EU, u skladu sa uobičajenom praksom za tu vrstu pitanja, banka neće komentarisati svoj zahtjev do konačnog rješenja suda, navodi se u saopštenju koje je prenio Tas.

EU je od 1. avgusta uvela sanskcije ruskom finansijskom sektoru. Ograničenje poslovanja uvedeno je za pet ruskih banaka – Sberbanku, VTB, Gasprombanku, VEB i Roseljhozbanku.

Sankcije su uvedene na godinu dana, sa mogućnošću razmatranja posle tri mjeseca. Evropskim rezidentima je zabranjeno da tim bankama omogućavaju srednjoročno i dugoročno finansiranje. Pri tome su zavisna preduzeća tih banka registrovana na teritoriji EU, izuzeta iz sankcija. Takve strukture imaju Sberbanka, VTB i Gasprombanka.

Kako je ranije javio Tas, Rosnjeft i biznismen Arkadij Rotenberg, koji su krajem jula uključeni na evropski spisak sankcija, takođe su podnijeli tužbu protiv Evropske unije. Vnješekonom(VEB) takođe ne isključuje mogućnost sudskog osporavanja sankcija, saznao je Tas u toj banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *