Milijardu eura za Balkan

Dodajte komentar

Evropska unija je spremna da izdvoji do milijardu eura iz pretpristupnih fondova kao pomoć projektima za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, izjavio je u Beogradu evropski komesar za proširenje Štefan File.

EU je spremna da pomogne da zemlje regiona dobiju još 10 milijardi eura u vidu zajmova, rekao je File posle sastanka šefova diplomatija i ministara ekonomije Zapadnog Balkana u hotelu Metropol.

On je u obraćanju novinarima istakao tri ključne tačke skupa, a jedna od njih je da u Srbiju i region treba donijeti benefite proširenja i prije ulaska u EU. Zemlje Zapadnog Balkana obavezale su se da će podnijeti reformske programe što će poslati signal investitorima, rekao je File.

Kako je dodao, na skupu je bilo riječi i o unapređenju transporta i energetike, a EU će podržati zemlje Zapadnog Balkana po pitanju politike, ali i dodijele sredstava.

“EU je spremna da podrži bolju povezanost sa bespovratnim sredstvima iz IPA fondova u iznosu od milijardu eura, i 10 milijardi eura do 2020 godine. To znači da konačno prelazimo sa riječi na djela”“, rekao je File.

Podsjetivši da je ovo njegov posljednji angažman u regionu, File se zahvalio partnerima u cijelom regionu “na poslu koji smo zajedno obavili”. “Sa komesarom za ekonomska i monetarna pitanja Jyrkijem Katainenom i novim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom ostavljam vas u dobrim rukama”, zaključio je File.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *