Inicijativa za izlazak Italije iz Eurozone

Dodajte komentar

Beppe Grillo, čelnik italijanske populističke opozicione stranke Pet zvjezdica pokreće referendumsku inicijativu za izlazak Italije iz Eurozone, tvrdeći da se njegova zemlja jedino tako može spasiti od finansijske propasti, javlja HRT.

Moramo vratiti monetarnu suverenost, inače Italiji prijeti stečaj. Jedino izlaskom iz eurozone Italija može izbjeći stečaj poput Grčke. Nema alternative, naglasio je Grillo.

Grillo, bivši komičar, tvrdi da su visoke kamatne stope na državni dug Italiju bacile na koljena. Prema njegovu mišljenju, izlaskom iz eurozone i smanjenjem kursa nacionalne valute italijanska manja i srednja preduzeća postat će konkurentnija na svjetskom tržištu. To bi, smatra, podstaknulo zapošljavanje i inostrana ulaganja.

Grillova stranka namjerava pokrenuti referendum protiv eura. Članovi stranke skupljaju potpise za referendum na kojemu bi se Italijani izjasnili jesu li za ostanaka u eurozoni li za njezino napuštanje.

Grillo je prije nekoliko dana bio u središtu pažnje zbog izjava protiv stranaca. Na svome je blogu zauzeo se za protjerivanje ilegalnih migranata.

“Migracija nije tabu, nego problem koji se mora riješiti. Izbjeglice treba prihvatiti. Ali migrante koji nemaju pravo na azil treba se poslati u njihovu domovinu, napisao je. Ako odmah ne preduzmemo mjere, u Italiji će biti sve više rasizma i epidemija. Želimo li to?” napisao je Grillo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *