Evropa čeka rezultate stres testova banaka

Dodajte komentar

Vijest da najmanje 11 banaka iz šest evropskih zemalja neće proći na “stres testu” Evropske centralne banke izazvala je burne reakcije.

Svjetski mediji prenose izvještaj španske novinske agencije Efe da preliminarni podaci pokazuju da test neće proći tri italijanske banke, tri grčke, dve austrijske, jedna kiparska, jedna portugalska i jedna belgijska banka.

Zbog ovih navoda oglasila se Evropska centralna banka saopštenjem da izvještaj još nije završen i da bankama još nisu poslati krajnji rezultati. EBC navodi da su medijski izvještaji o rezultatima po pravilu spekulativni, navodeći da će rezultati biti poznati u nedelju.

Pojedine banke, poput Erste već su demantovale izvještaj španske agencije.

“Nemamo nikakvih indikacija da nećemo proći “, poručio je portparol Erste Grupe.

Kiparske vlasti oštro su demantovale naopise i rekli da je izvještaj nije tačan, jer je jedna kiparska banka već povećala kapital, dok druga ima podršku akcionara da to učini ako bude potrebno .

Političari, bankari i rejting agencije burno su reagovali na ove navode, ali čini se, ne bez osnova, jer je ovaj izvještaj izazvao i nagađanja koliko je još banaka palo na ovom testu.

Analitičari procjenjuju da test nije prošlo 18 od ukupno 130 banaka koje je ECB testirao.

Procjenjuje se da će snažne nacionalne banke u sjevernoj, kao i južnoj Evropi proći test bez problema. Ali, kako se pretpostavlja, otprilike trećina banaka podvrgnutih testu proći će “tijesno”, a riječ je uglavnom o srednjim bankama.

Moguće je, kažu analitičari, da će se na listi gubitnika nađe i neka od njemačkih regionalnih banaka koje su u vlasništvu države, regionalnih vlasti i lokalnih banaka koje traže novi model poslovanja bez pomoći države .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *