Atlas Banka: Žaliće se na odluku moskovskog suda

Dodajte komentar

Arbitražni sud u Moskvi potvrdio je odluku Centralne banke Rusije o oduzimanju licence za rad moskovskoj filijali Atlas banke, na šta je crnogorska kompanija najavila žalbu. Iz Atlas banke su ponovili da je takva odluka prestroga.

„Uložićemo žalbu na tu odluku drugostepenom organu, jer je prema našem i mišljenju advokata i Asocijacije ruskih banaka, koju čini preko 700 banka u Rusiji, ta odluka prestroga u odnosu na nepravilnosti u radu koji su tokom kontrole ruske Centralne banke konstatovani i koje je Atlas banka Moskva u ostavljenom roku čak i otklonila“, saopšteno je iz Atlas banke, prenosi RTCG.

I pored toga, kako se dodaje, što je odluka za Atlas banku Moskva nepovoljna, ostvarena je moralna satisfakcija, jer je i u toku samog postupka pred Arbitražnim sudom, dobijena podrška relevantnih bankarskih institucija iz Rusije i inostranstva.

Centralna banka Rusije je 5. maja oduzela licencu za rad Atlas banci u Moskvi, biznismena Duška Kneževića, zbog nepoštovanja zakona i procedura te zemlje i sumnje da je sumnjivim transakcijama iznijeto oko devet milijardi RUB, odnosno oko 180 miliona EUR.

Predstavnici Atlas banke smatraju da razlozi na kojima Arbitražni sud temelji odluku najbolje oslikavaju zbog čega je stvarno oduzeta licenca za rad Atlas banci Moskva.

U obrazloženju odluke Arbitražnog suda Moskve se, kako su kazali, navodi da se licenca oduzima zbog rada osam klijenata, dvije tehničke greške prilikom slanja fajlova elektronskim putem i jer je riječ o banci koja je ćerka strane banke, koja nije imala značajan udio na ruskom bankarskom tržištu.

„Stav naših advokata je da je odluka prvostepenog Suda političke prirode i da je posljedica pridruživanja uvođenju sankcija Crne Gore Rusiji. Prema našem mišljenju od uvođenja sankcija ozbiljne posljedice trpi cjelokupna svjetska privreda“, saopšteno je iz Atlas banke.

Posljedice oduzimanja licence Atlas banci Moskva trpi i, kako se dodaje, Crna Gora, jer je preko nje obavljan značajan promet sredstava ruskih investitora.

Iz Atlas banke su saopštili da je, zbog svega toga, Skupština akcionara te kompanije u septembru donijela odluku o prodaji Atlas banke u Rusiji.

U toku je, kako su kazali, postupak prenosa 100 odsto vlasništva Atlas banke Moskva na rusko-srpski konzorcijum, koji će dalje nastaviti vođenje postupka pred nadležnim sudovima Moskve.

tekst i foto: rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *