Boksite daju za 9,5 miliona

Dodajte komentar

Stečajna uprava Rudnika Boksita raspisala je danas treći oglas za prodaju cjelokupne pokretne i nepokretne imovine po početnoj cijeni od 9,5 miliona eura, što je za 1,2 miliona manje nego na prethodnom oglasu.

Kupcima je ponuđeno na desetine hiljada kvadrata zemljišta, poslovnih i građevinskih objekata preduzeća koji se nalaze kako u Nikšiću, tako i u desetak okolnih sela. Za pomenutu cijenu eventualni kupac postaće vlasnik i postrojenja, uređaja, te transportnih sredstava Rudnika, ali ne i rude boksita koju će moći eksploatisati samo putem koncesione naknade državi, i rude koja je lagerovana na rampi preduzeća do kraja avgusta kada je „Neksan“ sa Boksitima imao ugovor o kupovini te sirovine.

Zainteresovani prijave Privrednom sudu, uz dokaz o uplati 10 odsto od ukupne cijene, treba da dostave do 21. novembra, a otvaranje ponuda planirano je tri dana kasnije.

Nikšićka kompanija „Neksan“, kako je najavljeno, pokrenula je juče proizvodnju u Rudnicima boksita, a eksploatacija će biti aktivna kao i u ranijem periodu samo na površinskom kopu Zagrad. Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je da je u procesu proizvodnje angažovano oko 100 radnika kao i još skoro toliko zaposlenih iz sektora transporta i dijela administracije.

Proizvodnja će nam u naredna tri mjeseca obezbijediti redovne zarade koje će za radno neangažovane iznositi po 240 eura, a ostalim u zavisnosti od radnog učinka. Već početkom narednog mjeseca obećana nam je isplata plate za period od početka obnavljanja proizvodnje, rekao je Bojanović.

Sa „Neksanom“ je juče, kako saznajemo, stečajni upravnik Zdravko Cicmil potpisao ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Prema istom, kompanija čiji je vlasnik Miodrag Davidović u naredna tri mjeseca obezbjeđivaće sredstva sa proizvodnju, plate i sve druge obaveze koje budu proistekle tokom rada nikšićkog Rudnika. Mjesečno će proizvoditi do 20 hiljada tona rude, a ugovor će moći da bude raskinut ukoliko se u međuvremenu pronađe kupac za imovinu Boksita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *