Pročitajte 10 pravila Richarda Bransona

Dodajte komentar

Richard Branson jedan je od onih koji nikada ne odustaju. Sa svojih 40 plus godina uvijek je u potrazi za novim izazovima, a sljedeći mu je projekt pokretanje hotelskog lanca.

Kako piše Business Insider, u novoj knjizi Branson ističe 10 pravila koja su ga motivisala na svakom koraku njegovog, mora se priznati, vrlo uspješnog životnog puta:

1. Slijedite svoje strasti
Richard Branson nikada nije odustajao od svojih ideja zato što su ga drugi kritikovali. Pored toga, divi se ljudima koji ulaze u rizike s izvanrednim stvarima.

2. Činite dobro
Branson je zagriženi filantrop, a smatra da je humanitarni rad odličan način za ujedinjavanje zaposlenh pa tako mnogi radnici njegovog Virgina trče njujorške i londonske maratone kako bi skupili novac za one kojima je potreban.

3. Vjerujte u svoj biznis
Čvrsta vjera u svoje poslovanje i lični ciljevi mogu predstavljati razliku između uspjeha i neuspjeha. Ako vi niste ponosni na ono što radite, zašto bi bili drugi?

4. Zabavite se
Branson tvrdi da je zabava jedna od najvažnijih, ali i najpodcjenjenijih stvari u svakom uspješnom poduhvatu. “Ako se ne zabavljate, potražite nešto drugo.”

5. Ne odustajte
Iako je imao nekoliko neuspješnih projekata, poput Virgin Cole, Branson tvrdi da treba ustrajati do kraja, koliko god prepreke izgledale teške.

6. Više slušajte, manje pričajte
Bransonovo tajno oružje kao poslovnom čovjeku je zapisivanje što drugi ljudi govore, kako bi odmah zabilježio i svoje ideje.

7. Napravite mjesta za svoje vrijeme
Najuspješniji lideri zapošljavaju ljude koji će obaviti poslove za koje oni nemaju vremena. Na taj način oslobađaju vrijeme za sebe i svoju porodicu.

8. Izađite i upoznajte ljude
Nemojte biti neko ko sjedi cijeli dan za računarom. Ručajte s kolegama, popijte kafu s njima. Unutar kompanije treba izgraditi odnose za svojim zaposlenima.

9. Komunicirajte na svim nivoima kompanije
Branson se svim srcem bori protiv barijera na nivoima unutar kompanije, a komunikacija je najbolji način da se sagrade novi mostovi.

10. Budi sretan
Branson tvrdi da mu bogatstvo od 5 milijardi dolara ne bi ništa značilo da ne uživa u onome što radi. “Dokle god ste okruženi ljudima koje volite i radite ono što volite, nije važno gdje se nalazite”. Na tragu te izjave, Branson je kupio privatno ostrvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *