Novi oglas za solanu

Dodajte komentar
Stečajna uprava ulcinjske Solane „Bajo Sekulić” pozvala je zainteresovane da u narednih 30 dana dostave ponude o poslovno-tehničkoj saradnji za organizaciju poslovnog procesa ili uzimanju u zakup cjelokupnog tehničko-tehnološkog kompleksa preduzeća na duži period.

Stečajna uprava pozvala je zainteresovane i da se prijave za otkup zaliha soli, rezervnih dijelova i ambalaže.

Stečajna uprava Solane prethodno je odustala od prodaje imovine preduzeća, nakon što je nedavno propao i 11. pokušaj da se po cijeni od 179 miliona eura prodaju objekti, oprema i zemljište od 15 miliona kvadrata.

Umjesto prodaje, stečajna uprava je odlučila da raspiše novi tender o zakupu fabrike.

Zainteresovani ponuđači su, kako je navedeno u javnom pozivu, obavezni da organizuju proizvodnju i preradu soli na terenima i sa opremom Solane ili da obavljaju srodne djelatnosti kompatibilne prostornim, prirodnim i materijalnim potencijalima preduzeća. Oni imaju obavezu i da organizuju održavanje cejlokupne nepokretne i pokretne imovine koja je predmet poslovno-tehničke saradnje.

Zainteresovani treba da obezbijede potrebna finansijska sredstva za organizovanje i nesmetano obavljanje poslovnog procesa i održavanje imovine za vrijeme trajanja poslovno-tehničke saradnje ili zakupa.

“Oni treba da otkupe sve zalihe sirove i upakovane soli, rezervnih djelova i ambalaže, kao i da obezbijede stručni kadar za realizaciju poslovno-tehničke saradnje”, navodi se u javnom pozivu.

Potrebno je da zainteresovani ponuđači imaju iskustvo u proizvodnji soli, njenoj preradi i trgovini, odnosno u srodnim djelatnostima, dostave dokaze o obezbjeđenju stručnog kadra i sredstava ili posebne bankarske garancije, naplative na prvi poziv i izdate kod bonitetne banke, potrebnih za pripremu i realizaciju planiranih aktivnosti i kvantitativno i kvalitativno održavanje imovine.

Ponude, koje se podgoričkom Privrednom sudu mogu dostavljati narednih 30 dana, treba da sadrže naziv i adresu ponuđača, kao i precizne uslove poslovno-tehničke saradnje ili zakupa.

Stečajni upravnik će, nakon analize dostavljenih ponuda, donijeti odluku o nastavku pregovora sa izabranim ponuđačem ili obustavljanju izbora. Prednost će, kako je objašnjeno, imati ponuđač sa većim iskustvom i referencama u solarstvu, koji ponudi angažovanje više finansijskih sredstava u organizaciju i realizaciju poslovnog procesa sa validnim garancijama i koji ponudi Solani veće učešće u ostavrenom prihodu od poslovno-tehničke saradnje, odnosno veću cijenu zakupa.

Stečajna uprava je prethodni oglas za zakup tehničko-tehnološkog kompleksa preduzeća ili za poslovno-tehničku saradnju za organizovanje proizvodnje u periodu ovogodišnje i berbe soli u narednoj godini raspisla krajem maja, ali nije bilo zainteresovanih.

Stečajna uprava Solane raspisala je i poziv za prodaju zaliha sirove soli, koja se nalazi lagerovana u krugu fabrike. Na prodaju je ponuđeno oko 3,5 hiljada tona soli, po početnoj cijeni od 39 EUR za tonu, uvećano za porez na dodatu vrijednost (PDV).

Ponude za kupovinu zaliha soli zainteresovani mogu dostavljati podgoričkom Privrednom sudu do 11. novembra, kako bi stečajni upravnik u roku od osam dana izabrao najboljeg ponuđača i sa njim zaključio kupoprodajni ugovor.

Ponuđač je dužan da ponudi kupoprodajnu cijenu po toni, bez uključenog PDV-a, a prednost će imati onaj koji ponudi više. Ukoliko se dogodi da dva ili više ponuđača ponude istu cijenu, prednost će imati onaj koji kupuje veću količinu soli.

Pravo učešća imaju domaći i strani građani i preduzeća koji uplate depozit od deset hiljada eura. Depozit će biti uračunat u kupoprodajnu cijenu izabranog kupca, dok će ostalim učesnicima biti vraćen.

Solanu je od 2003. kontrolisao podgorički biznismen Veselin Barović, koji je kupio kontrolni paket akcija za 800 hiljada eura. U kompaniju je 2005. godine, zbog duga od 13 hiljada eura, uveden programirani stečaj, koji nije dao rezultate, pa je početkom 2011. godine uveden klasični.

Vlada je u novembru 2011. godine Solani oduzela koncesiju na korišćenje morske vode.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *