Rusija više ulaže u obveznice SAD

Dodajte komentar

Rusija je povećala obim ulaganja slobodnih finansijskih sredstava u hartije od vrijednosti američke vlade.

Prema najnovijim podacima ministarstva finansija SAD, u avgustu je taj pokazatelj povećan za 3,6 milijardi dolara u odnosu na jul, na 118,1 milijardu dolara.

Kako je prenio je Tas, Rusija zauzima dvanaesto mjesto na listi glavnih vlasnika američkih blagajničkih zapisa.

U cjelini, strani kupci su u avgustu povećali svoja ulaganja u hartije od vrijednosti SAD na rekordni nivo. Njihov obim porastao je u odnosu na juli 1,1 odsto, na 6.070 milijardi dolara. Stručnjaci smatraju da će se ta tendencija zadržati u manjoj mjeri do kraja godine, jer na raspoloženje investitora utiče nestabilna geopolitička situacija u svijetu i postojeće teškoće u globalnoj ekonomiji.

Lider, među vlasnicima američkih hartija od vrijednosti već nekoliko godina je Kina, koja je krajem avgusta povećala svoj portfolio na 1,27 biliona dolara. Japan, koji zauzima drugo mjesto dopunio je svoje rezerve do 1,23 biliona dolara. Među njima u prvoj desetorki su još i Belgija, grupa ofšor država Karipskog basena, zemlje OPEK, Brazil, Švajcarska i Velika Britanija.

Pored različitih država, američke hartije od vrijednosti drže strana pravna i fizička lica, kao i domaća preduzeća, fondacije fizičkih lica i privatni investitori. Trgovanje tim hartijama omogućava vladi SAD da realizuje državne troškove u uslovima ogromnog budžetskog deficita.

Američke obveznice se smatraju najpouzdanijim, iako ne i najprofitabilnijim kojima se trguje na globalnom finansijskom tržištu. Potražnja za njima je u stalnom porastu od jula prošle godine, navodi Tas.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *