Rizični krediti brinu Španiju

Obim rizičnih kredita u španskim bankama porastao je u avgustu na 13,25 odsto, što je zabrinjavajući znak.

I to u trenutku kada se očekuje izvještaj o stres testovima u bankama koje je sprovela Evropska centralna banka (ECB), saopštila je Banka Španije.

Obim nenaplativih kredita je zapravo nešto snižem u avgustu na 184,3 milijarde evra, ali je procentualno uvećan jer su španske banke smanjile ukupan obim kreditiranja, prenosi Frans pres.

Nivo loših zajmova ipak je još uvijek ispod rekordnog maksimuma od 13,6 odsto, zabilježenog u decembru prošle godine. Tržišta su ove nedjelje u strahu da će evrozonu pogoditi kombinacija nove recesije i deflacije, pa su kamatne stope na obveznice u perifernim zemljama evrozone, uključujući Španiju, oštro porasle.

Na tržišta je uticala i odluka ECB da pomogne grčkim bankama kroz dodatne kreditne linije, kao i poruka Evropske komisije da će na sve raspoložive načine pomoći Atini da se izbori sa problemima uoči izlaska iz evropskog programa pomoći

Check Also

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“

Udruženje preduzetnica Crne Gore organizuje Internacionalnu konferenciju “MOĆ ŽENE“, tema konferencije: „Mediji i uloga medija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.