PayPal povukao opciju primanja novca u Srbiji

Dodajte komentar

Posle tri dana koliko je bila odstupna, Pejpal je povukao opciju “Primanje novca” u Srbiji, zbog, kako navode, konflikta sa zakonima u Srbiji.

Kako je objavio sajt Start-it, Pejpal je jutros potvrdio da je ta usluga nakon samo tri dana povučena zbog nepredviđenog problema.

Na žalost, moramo da vas obavijestimo da usled nepredviđenog problema, opcija za primanje novca više neće biti dostupna. Budite uvjereni da već radimo na rješavanju ovih problema. Za sada, kroz svoj PejPal nalog nećete biti u mogućnosti da primite naplatu zbog finansijskih regulativa vaše zemlje koje moramo da poštujemo“, navodi se u odgovoru korisničke službe PejPala.

Iako je zakonski okvir uglavnom regulisan što se tiče elektronskog poslovanja, pretpostavlja se da je problem u tome što Srbija ne dozvoljava prijem novca u stranim valutama između rezidenata.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Srbiji (između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se vrše u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Iako je Narodna banka Srbije u nekom od svojih prethodnih saopštenja i sama to naglasila, kasnije je to jednostavno prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi spriječile rad ovog servisa u našoj zemlji:

“NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima PejPala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine”.

Ukoliko bi PejPal stavio dinar na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to svojevremeno učinio sa ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. ovaj problem bi bio vjerovatno riješen, ali ova odluka zavisi isključivo od PejPala i njegove procjene poslovnih interesa u Srbiji.

Druga opcija je, naravno da NBS prilagodi zakon o deviznom poslovanju i omogući devizno plaćanje među rezidentima, što ako već nisu do sada uradili pitanje je da li će.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *