Pametni i lijeni su najbolji lideri?

Milijarder Voren Bafet kaže: “U ljudima obično tražimo inteligenciju, energičnost i integritet. Ako nemaju ovo posljednje, onda ni prve dvije osobine nisu bitne.”

Idealno bi bilo da osoba ima sve tri osobine, ali šta ako nije kooperativna? Jako je teško, prilikom zapošljavanja, procijeniti sve nečije kvalitete. Tako da, na kraju, u organizacijama imamo sve moguće kombinacije linosti.

Većina misli da su ne baš prepametni, da ne kažemo glupi, najveći problem.

Međutim, neki sociolozi i psiholozi smatraju da je još gore kad je inteligentan čovjek bez integriteta. Oni poznaju sistem, znaju kako stvari stoje, ali obično završe negdje na margini. Bez obzira na integritet, lakše je riješiti se neinteligentne nego inteligentne osobe.

Sve u svemu, mogli bismo da se ograničimo na četiri kombinacije: glup a vrijedan, glup i lijen, inteligentan i vrijedan, i inteligentan ali lijen.

Glupi i lijeni

Za ovakve radnike najbolje je podeliti posao na rutinske zadatke, i napraviti takve procedure koje ne zahtijevaju nikakvo odlučivanje. Toga ima u svakoj organizaciji, a Mekdonalds je jedna od njih, pri čemu su takvi radnici lako zamjenjivi.

Glupi i energični

Ovakvi prouzrukuju samo štetu. I pored dobrih namjera, oni obično druge opterećuju poslom.

Inteligentni i energični

Ovakvi radnici su svuda poželjni. Dobri su za srednji nivo menadžmenta, poštuju pravila i na njih se možete osloniti. Ne dovode u pitanje ničiji autoritet, a to je najlakši način za napredovanje.

Inteligenti i lijeni

Mnogi rukovodioci smatraju da ovakvi tipovi posjeduju intelekt i crte koje su potrebne za donošenje teških odluka. Sa njima je izazov raditi. Oni raspoređuju posao i vjeruju da će drugi dobro obaviti svoj dio posla. Ne bave se sitnicama. Izbjegavaju neproduktivne stvari, kao što je sastančenje, sređivanje papirologije. Njima nije potrebno odobravanje od svih, jer to obično znači više posla. Fokusiraju se na nove važne prioritete. Obično nemaju ambicije da se penju visoko na hijerarhijskoj lestvici, zato što ovako imaju slobodu da budu drugačiji.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.