MTrading: Finansijska tržišta ponovo u strahu!

Dodajte komentar

Nakon nekoliko godina neuobičajeno visokog optimizma na finansijskim tržištima i porasta cijena akcija na najviše razine u historiji, sada dolazi do otriježnjenja i ponovnog pada cijena.

S rekordno visoke razine dosegnute prije mjesec dana, američke akcije pale su u prosjeku 9% dok su u istom periodu evropske akcije pale još više. Najbolji pokazatelj pada u Evropi je njemački indeks DAX koji se sastoji od dionica 30 velikih njemačkih kompanija, a koji je od sredine prošlog mjeseca pao čak 15%!

Cijena nafte je također pala, za 15% u samo dvije nedjelje, što također ukazuje na nervozu na finansijskim tržištima.

Koji su razlozi ovog naglog pada na tržištima?

Uzimanje profita ostvarenog u posljednjih nekoliko godina

Od posljednjeg značajnijeg pada na tržištu koji se dogodio krajem 2011. godine, američke akcije su u prosjeku porasle 87%, a njemačke čak 100%, što je definitivno bilo previše s obzirom na tempo ekonomskog oporavka nakon recesije. Nakon svakog velikog rasta uobičajene su veće korekcije poput ove koja je trenutno u tijeku.

Prestanak masovnog štampanja novca u SAD-u

Američka centralna banka je nakon 7 godina napokon odlučila završiti programe povećanja likvidnosti u finansijskom sistemu kroz koje je ubacila hiljade milijardi dolara u finansijski sistem. Tako velika količina novca je dovela kamatne stope na najniže razine u historiji pa je zaduživanje bilo iznimno jeftino. Sada je samo pitanje vremena kada će kamatne stope početi značajnije rasti pa su mnogi investitori u strahu da će to imati negativan uticaj na rast ekonomije.

Moguća recesija u Njemačkoj

Dok su za vrijeme krize mnoge države bile u velikim problema, Njemačkoj je išlo sasvim dobro te je bila stup stabilnosti u Evropi, no sada je i sama u problemima. Ekonomski rast je niži od očekivanog, a inflacija toliko niska da postoji opasnost od deflacije koja je pogubna za svaku ekonomiju. Nedavno je čak i konzervativna njemačka centralna banka podržala Evropsku centralnu banku u pokretanju masovnog programa podsticanja likvidnosti u finansijskom sistemu, a očekuje se da će se tim programom potaknuti ekonomski rast. Kad se tome pridodaju i međusobne sankcije između Evropske unije i Rusije, moguće je da će čak i u Njemačkoj ponovno doći do blaže recesije.

Novi problemi u Grčkoj i Španiji

Nakon nekoliko godina mira, trenutna situacija je ponovno potaknula paniku na finansijskim tržištima u Grčkoj i Španiji. U srijedu su grčke akcije izgubile više od 9% dok su kamatne stope na dug naglo porasle. Slično se događa i sa španskim obveznicama te u manjoj mjeri s francuskima.

Osim navedenih razloga, ne treba zaboraviti niti ostale potencijalne prijetnje stabilnosti kao što su širenje zaraze virusom ebole koja se sada pojavljuje i u Evropi i SAD-u te ratove u Siriji i Iraku te Ukrajini.

Na temelju svih navedenih događaja moguć je nastavak povećane volatilnosti i pada cijena. Sve više klijenata MTradinga– vodeće online brokerske kuće u regionu – trenutnu situaciju koristi za otvaranje dugoročnijih short pozicija što ukazuje na to da očekuju daljnji pad te na njemu planiraju ostvariti profit.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *