Hrvati prave djelove za Mercedes

Dodajte komentar

U Hrvatskoj se otvara pogon za proizvodnju auto-djelova za Mercedes. Investicija je vredna 22 miliona eura a plasman proizvoda osiguran za narednih 12 godina.

Vest da se u Hrvatskoj otvara neki proizvodni pogon zvuči kao naučna fantastika, pišu danas regionalni mediji.

“Još kada dodamo činjenicu da se radi o investiciji vrijednosti od 22 miliona eura, da 85% proizvodnje osiguravaju za Mercedes i da imaju osiguran plasman proizvoda za čak 12 godina unaprijed, zbilja je teško povjerovati da se radi o ulaganju koje se dešava u Hrvatskoj”, piše Tportal.

Međutimm upravo je to pošlo za rukom kompanijama “Kralj Metala Kovnica” i “Kralj Metala Alati” , čiji su vlasnici Njemci (grupa König Metall), a koji danas otvaraju pogon u preduzetničkoj zoni u Pisarovini.

Kralj Metala Kovnica i Kralj Metala Alati osnovane su kao peta i šesta podružnica grupe König Metall 2013., koja je svojim fabrikama u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Kanadi, Hrvatskoj, Rusiji i sa 700 zaposlenih širom svijeta globalno aktivan dobavljač automobilske industrije specijalizovan za obradu lima i cijevi.

‘Radi se o investiciji od 100 miliona kuna u prvoj fazi i ona je u potpunosti strana investicija. Planirana je izgradnja pogona u Pisarovini u tri faze: prva je faza otvaranje pogona za štancovanje delova za automobile. Ta faza je završena ovim današnjim danom. Druga je faza izgradnje hale alatnice za matičnu kuću König Metalll, a treća je faza predviđena za 2016, kada planiramo da proširimo kapacitete štancovanaj’ , kazao je u razgovoru za tportal zamjenik direktora Kralja Metala Kovnica i Kralja Metala Alati Daniel Martinko.

Prema njegovim riječima, kada u celosti sve planirano bude i realizovano, biće to investicija teška 22 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *