U gastarbajtere bi 80 oko odsto Balkanaca

Dodajte komentar

Na prvom mjestu po spremnosti za rad u nekoj drugoj zemlji  je Holandija, a Hrvatska i Bosna i Hercegovina su na petom, odnosno šestom mjestu, pokazuje studija Boston Consulting grupe.

Bosna i Hercegovina našla se na šestoj poziciji sa 78 odsto ispitanika spremnih za rad i život u inostranstvu, navodi se u istraživanju Boston grupe, prenio je portal Posao.ba.

Prvo mjesto u Evropi zauzela je Holandija sa 94 odsto ispitanika koji su pozitivno odgovorili na pitanje da li bi radili u inostranstvu, a drugo i treće mjesto drže Francuska i Poljska sa stopama od 94 i 85 odsto.

Od zemalja iz regiona, Hrvatska je zauzela najviše mjesto (peto), sa 80 odsto anketiranih koji su spremni da se zbog posla isele u inostranstvo, dok je istu riješenost potvrdilo 77 odsto anketiranih građana Srbije (10. mjesto).

Najatraktivnijim zemljama za život i rad, ispitanici iz 189 zemalja učesnica u istraživanju ocijenili su Sjedinjene Američke Države (49 odsto), a slijede Velika Britanija i Kanada koje je navelo 37 i 35 odsto ispitanika.

Ispitanici iz BiH su izabrali Njemačku kao najpoželjniju zemlju za život i rad (72 odsto), zatim Austriju (60 odsto) i Švajcarsku (59 odsto). Za Švedsku se izjasnilo 50 odsto, a u Norveškoj bi bilo spremno da radi 41 odsto anketiranih iz BiH.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *