Portu 32 miliona od nekretnina

Dodajte komentar

Kompanija Adriatik Marinas, koja u Tivtu razvija projekat marine i nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, ove je godine prodala preko 32 miliona eura vrijednih nekretnina koje gradi na „pjeni od mora“ u Tivatskom zalivu, pišu Vijesti.

Kompletna transakcija kupoprodaje vojnog brodogradišta Arsenal, na čijem mjestu i infrastrukturi se gradi Porto Montenegro većinskog vlasnika Adriatik Marinasa kanadskog milijardera P itera Manka, 2006. godine koštala je 23 miliona eura. To uključujući kupoprodajnu cijenu za imovinu Arsenala od 3,26 miliona eura, socijalni program za otpuštene radnike od 15 miliona i 5 miliona eura „uslovne donacije“ Opštini Tivat.

„Do ovog trenutka mi smo u 2014. godini prodali preko 32 miliona eura vrijednih nekretnina, većinom na evropskom i tržištu Rusije“, kazao je direktor prodaje Adriatik Marinasa Nik Kasini američkom onlajn časopisu World Property Journal.

U tekstu pod naslovom „Crna Gora narastajuća evropska destinacija za odmor “, ovaj časopis piše o brojnim nekretninskim

i hotelsko-turističkim projektima u Crnoj Gori čiji investitori, prema ocjeni novinara World Property Journala „ciljaju na sofisticiranu internacionalnu klijentelu koju privlače prirodne ljepote i laka dostupnost ove balkanske države“.

U fokusu teksta je Porto Montenegro za koga novinari World Property Journala pišu da ima „sedam rezidencijalnih zgrada sa preko 200 stanova“. Porto ima pet dovršenih rezidencijalnih zgrada i šestu u izgradnji „Kseniju“ sa 48 stanova koji su već skoro svi prodati.

Kao sedmu rezidencijalnu zgradu vjerovatno tretiraju hotel „Regent“ koji se većinom sastoji od

stanova za prodaju na tržištu koji, u vrijeme kada ih vlasnici ne koriste, izdaju se gostima preko hotelskog rental pula.

„Cijene preostalih neprodatih nekretnina kreću se od 368 hiljada eura za jednosobni stan preko 1.353.000 eura za dvosoban stan sa velikom terasom, do 5 miliona eura za luksuzni penthaus-apartman u „Regentu“, nabraja direktor prodaje Porto Montenegra.

On se World Property Journalu pohvalio i privlačnim fiskalnim ambijentom koji Crna Gora nudi bogatim jahtašima. „Crna Gora ima nultu stopu PDV-a na čarterovanje jahti, a u Antibu na francuskoj rivijeri PDV na čarter je čak 20 odsto. Dodajte na to činjenicu da je gorivo za jahte ovdje i do 50 odsto jeftinije u odnosu na Italiju i druge slične države koje su etablirane jahting-destinacije. Iz toga vam je jasno zašto se mnogo jahti odlučuje da se smjesti kod nas”, objasnio je Kasini.

23 miliona koštalaje vlasnika Porto Montenegra imovina Crnogorskog Arsenala na kojoj gradi nekretnine

Cijene u Luštici od 200.000 do tri miliona

World Property Journal navodi i da se početne cijene nekretnina u Luštica Bayu kreću od 200 hiljada za garsonjeru, preko 320 hiljada za jednosoban, odnosno 350 hiljada eura za trosoban stan, do početnih 3 miliona eura za trosobnu vilu. Novi 1,1 milijardu eura vrijedan turistički grad Luštica Bay, koji u potpunoj divljini tivatskog dijela poluostrva Luštica i neuređenoj obali zaliva Trašte, gradi Oraskom imaće ukupno preko 500 vila i 1.000 stanova, kao i sedam hotela, dvije marine i golf teren.

Ukinute sve takse na kupovinu novih nekretnina

Američki onlajn časopis World Property Journal piše i da crnogorska Vlada stimuliše stanogradnju za tžište.

„U pokušaju da ohrabri tržište, Vlada je ukinula sve takse na kupovinu novoizgrađenih nekretnina. Prilikom preprodaje nekretnina, u „drugoj ruci“, plaća se porez na promet nekretnina od tri odsto“, piše WPJ navodeći zvanične podatke Monstata da je prosječna cijena nekretnina u Crnoj Gori pala 0,7 posto u drugom kvartalu 2014 .

„Ipak, ukupan broj prodatih novoizgrađenih stanova i zgrada u tom periodu porastao je 16,6 odsto, što pokazuje obim potražnje,“ rezimira World Property Journal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *