Mnoge banke krše propise EU-a o isplati bonusa

Dodajte komentar

Velika većina novih vrsti bonusa koji se isplaćuju bankarima nije u skladu s propisima Europske unije o najvišim dopuštenim iznosima i moraće biti promijenjena do kraja ove godine, poručili su iz Evropske agencije za banke (EBA).

Velika većina novih dodataka pogrešno je kvalifikovana kao dio fiksne plate, navodi se u izvješću EBA-e, a analiza evropskog regulatora pokazala je da 39 banaka, koje isplaćuju većinu iznosa definisanih kao ‘položajni’, odnosno dodaci za ‘tržišnu vrijednost’ za uži krug zaposlenih, krši propise EU-a.

Kako su tokom finansijske krize banke spašavane novcem poreskih obveznika, ograničenja primanja bankara usmjerena su na to da obuzdaju njihovu sklonost rizičnijim investicijama koje im donose veće nagrade.

Kako su mnogim ljudima u Evropi zamrznute plate i kako je nezaposlenost visoka, EU je zatražila ograničenje bonusa bankara koji zarađuju više od 500.000 eura godišnje. Bonusi ne mogu biti veći od osnovne plate, a samo ako dioničari to odobre, mogu biti dvostruko veći.

Odluka EBA-e uticaće na nekoliko hiljada bankara, ponajviše onih u Londonu, evropskom finansijskom centru.

Da bi se dodatak mogao klasifikovati kao dio fiksne plate, mora biti trajno vezan za konkretni posao, te unaprijed određen, neopoziv, transparentan svim zaposlenima i ne smije se temeljiti na diskrecionim odlukama, tumače u EBA-i.

U većini slučajeva, međutim, takvi se dodaci temelje na diskrecionim odlukama i utiču na dozvoljeni limit za isplatu bonusa, upozorava se u EBA-inom izvještaju.

Evropski regulator dopušta isplatu redovnih dodataka za posebne namjene, kao što su uzdržavanje djece, redovni doprinosi za penzijsko osiguranje, putno i zdravstveno osiguranje. Takođe, prihvatljivim smatraju dodatke za ‘tržišnu vrijednost’, koji se pak isplaćuju svakom zaposlenom na radu u inostranstvu kako bi pokrio više troškove života.

Iz EBA-e poručuju bankama koje isplaćuju dodatke protivne EU propisima da do 31. decembra ove godine promijene odgovarajuće pravilnike kako bi bili primjereno klasifikovani za isplate u prvoj polovini 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *