Kina već duplirala ulaganja u svijet

Dodajte komentar

Kineske investicije u inostranstvu su se u septembru skoro udvostručile na godišnjem nivou, na 9,79 milijardi dolara, čime su premašile obim dolaznih ulaganja.

Sa druge strane, direktne strane investicije (DSI) u Kini porasle su u septembru na 9,01 milijardu dolara, što je za 1,9 odsto više u odnosu na isti mjesec lani, i znatno više u odnosu na avgustovskih 7,2 milijardi dolara, prema podacima kineske vlade koje prenosi agencija Frans pres.

U saopštenju kineskog ministarstva trgovine navodi se da je Kina bila aktivna u preuzimanju stranih aktiva, naročito u sektoru energetike, pri čemu je ohrabrivala domaće kompanije na akvizicije u inostranstvu radi sticanja udela na tržištu i međunarodnog iskustva.

U prvih devet mjeseci ove godine, vrednost kineskih investicija u inostranstvu dostigla je cifru od 74,96 milijardi dolara, što je za 21,6 odsto više u odnosu na isti lanjski period, dok je vrednost direktnih stranih investicija u Kini iznosila 87,36 milijardi dolara, za 1,4 odsto manje u odnosu na isti period lane.

“Vjerujemo da će kineske investicije u inostranstvu i saradnja održati brz zamajac razvoja u budućnosti”, izjavio je porparol kineskog ministarstva trgovine Šen Danđang.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *