Kina ima 83 milijardera među poslanicima

Dodajte komentar

Od ukupno 5.200 kineskih poslanika, 83 su milijarderi, navodi kineski nezavisni izdavač luksuznih časopisa Hurun riport.

U Narodnoj skupštini Kine, od ukupno 3.000 poslanika 31 je milijarder, dok u stalnom sastavu Konsultativne političke konferencije kineskog naroda, u kome je preostalih 2.200 poslanika su 52 miljardera, prenose belgijski mediji.

“U Kini je tokom poslednjih decenija došlo do značajnog ekonomskog razvoja, što znaci da je u zemlju ušla velika količina novca. Kina je postala druga najveća ekonomija svijeta”, podsjeća belgijski profesor za međunarodne odnose Tijeri Kelner.

“Treba razlikovati nekoliko kategorija kineskih milijardera preduzetnika, postoje takozvani birokratski preduzetnici koji su od samog početka vezani za centralnu vlast, a ima i takozvanih “prinčeva”, odnosno djece i unuka komunističkih lidera koji su postavljeni na čelo industrijskih konglomerata”, dodaje profesor Kelner.

Postoje i privatni preduzetnici koji su u početku bili nezavisni ali, koji su na kraju krajeva, da bi opstali, morali da se povežu sa komunističkim liderima.

“Postoje slučajevi nezavisnih preduzetnika ali koji opstaju samo do trenutka dok njihov uspjeh ne počne da predstavlja problem za lokalne ili državne predstavnike vlasti. Kada postanu dovoljno moćni da predstavljaju opasnost po sistem, izlažu se riziku da im se oduzme imovina po kratkom postupku”, objašnjava belgijski ekspert za međunarodne odnose.

Iako su odnosi između finasija i politike sve tešnji u zapadnim zemljama, u Kini je to daleko više zastupljeno.

“Odnosi između kapitala i politike u Kini su drugačiji nego u zapadnim društvima, jer kineski kapitalizam u osnovi zavisi od trenutne vlasti, odnosno od povezanosti sa centralnom vlašću iz Pekinga: bez tih veza nemoguće je postati milijarder”, tvrdi Kelner.

“Ne postoji uspjeh koji je istinski nezavistan od kineskih vlasti : to je vlast koja drži ključeve uspjeha isključivo u svojim rukama, što se ni izdaleka ne može porediti sa situacijom u zapadnim zemljama”, zaključuje belgijski ekpert.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *