Da li su Crnogorci bili prevareni tražeći posao na internetu?

Dodajte komentar

Crnogorskom Ministarstvu za informaciono društvo i tehnologije, odnosno nacionalnom CIRT timu, do sada nije stigla nijedna žalba građana da su bili prevareni tražeći posao preko interneta. Međutim, to ne znači da ni Crnogorci nijesu bili žrtve prevara koje postoje u virtuelnom svijetu.

“Svakako to ne znači da ne postoje žrtve takvih malverzacij, na temelju dosadašnjih iskustva možemo reći da u Crnoj Gori postoji mali broj zabilježenih slučajeva, iz prostog razloga što građani oklijavaju da prijave takve prevare, koje se dešavaju na internetu, a tiču se zapošljavanja. Razlozi su brojni, a među dominatnim su: nedovoljna informisanost o načinu prijavljivanja slučajeva nadležnima, kao i strah i osjećaj stida koji se javljaju kod osoba, koje su postale žrtve takve prevare”, kazao je za radio Antena M Dušan Krkotić iz ovog vladinog resora.

Obmane pri zapošljavaju preko interneta predstavljaju inovativan način prevare, te mogu djelovati vrlo ubjedljivo.

“Uobičajeno lažni poslodavac će kontaktirati potencijalnu metu putem mejla, sa atraktivnom poslovnom ponudom, nudeći opciju da se prijavite ukoliko ste zainteresovani, tako što ćete poslati svoj CV. Druga varijanta ove prevare je da će lažni poslodavac poslati mail naslovljen na vase ime, koji je navodno dobio sa nekog sajta, koji se bavi posredovanjem prilikom zapošljavanja. Cilj prevare može biti pristup ličnim podacima, od vas se može zahtjevati da objelodanite broj privatnog bankovnog računa, fotokopiju pasoša ili lične karte. Stvarnom poslodavcu neće trebati takvi podaci, dok se ne potpiše formalni ugovor, što može biti indikator da je u pitanju prevara”, objašnjava Krkotić.

On navodi neke od mjera zaštite.

“Možete kontaktirati ambasadu države, ako se radi o zapošljavanju van zemlje, možete ih pitati koliko košta viza, zatim te detalje provjeriti sa detaljima koje vam je dao poslodavac. Naravno, savjetujemo čim posumnjate u prevare da prekinite kontakt sa takvim poslodavcem, te podatke može proslijediti nacionalnom CIRT tim, na web adresi www.cirt.me, tu je aplikacija koju možete popuniti o raznim vrstama prevare, ali i savjeti o sigurnom korišćenju interneta”, zaključio je Krkotić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *