Converseu dosta lažnih 'starki'

Dodajte komentar

Nikeov brend Converse tuži 31 kompaniju jer, kako tvrdi, prodaju kopije planetarno popularne obuće.

Tako će Converse pred sud, između ostalih, izvesti i najveću maloprodajnu kompaniju na svijetu, američki Wal-Mart, jer se u ponudi prodavnica te, ali i drugih tuženih kompanija poput Kmarta i Sketchersa, nalazi obuća koja prepoznatljivom zvijezdom i potplatama s dijamantnim uzorkom, podsjeća na legendarne “starke”.

Stogodišnja tradicija

Da Converse misli ozbiljno pokazuje i to što je osim pred sudom američke savezne države New York, tužbu podnio i kod Međunarodnog povjerenstva za trgovinu. Uprkos tome što Converse, kojeg je 2003. kupio Nike, traži materijalnu odštetu od tuženih kompanija u proizvođaču “starki” tvrde, kako im je prioritet da se konačno uklone lažne s polica trgovina. Stoga su i podnijeli tužbu Međunarodnom povjerenstvu za trgovinu, koje može zaustaviti uvoz u SAD bilo koje obuće za koju smatra da je krivotvorena.

“Cilj nam je da prestanu takvi poslove”, istakao je Jim Calhoun, predsjednik Uprave Convesea, naglasivši kako je Converse američka ikona na koju bi trebali biti ponosni. Kako piše The New York Times, gotovo 100 godina star Converse je ušao u posao sa sportskom obućom mnogo prije dominacije Nikea, Adidasa i Reeboka. Naime, Converse je svoje prve patike namijenjene košarkašima, model All Star, predstavio još 1917. godine. Taj je model već 1920. postao vrlo popularan širom SAD-a, a za njegov ogroman izvozni uspjeh zaslužan je i Hollywood. Naime, “starke” je nosio John Travolta u Briljantinu, ali i Sylvester Stallone dok se kao Rocky pripremao za mečeve.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *