Italija za dlaku izbjegla recesiju

Dodajte komentar

Bruto društveni proizvod Italije u prvom tromjesečju ove godine nije zabilježio pad, kako je prethodno saopšteno, već je ostao na stabilnom nivou, tako da je Italija za dlaku izbjegla recesiju u drugom kvartalu.

Zavod za statistiku Istat je u prethodnom predviđanju saopštio da je u prvom tromjesečju zabilježen pad BDP od 0,1 odsto poslije pada u prethodnom tromjesečju od 0,2 odsto. Recesija je definisana kao pad BDP u dva uzastopna tromjesečja, podsjeća Reuters.

Revizija rezultata prvog tromjesečja rezultat je promjena u metodologiji u izračunavanju privrednog rasta na nivou EU, koja bi trebalo da ima pozitivne rezultate na ovogodišnji BDP i da pruži veći manevarski prostor kako bi se budžetski deficit održao ispod granice od tri odsto.

Na godišnjem nivou, smanjenje BDP u prvom tromjesečju je revedirano na 0,3 umjesto 0,4 odsto, dok je pad u drugom tromjesečju poslije revizije iznosio 0,3 umjesto 0,2 odsto.

Nova metodologija ESA 2010. modifikuje izračunavanje troškova istraživanja i odbrane, a po prvi put uključuje i zaradu na ilegalnim tržištima kao što je šverc droge, cigareta, alkohola, prostitucija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *