Gazprom povećao dobit, razmatra zaduženje u juanu

Dodajte komentar

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da mu se neto dobit u drugom tromjesečju povećala 13 posto zahvaljujući povoljnom uticaju valutnih kurseva a najavio je i da razmatra mogućnost izdavanja obveznica u juanima. Vodeći proizvođač plina u svijetu zabilježio je u drugom tromjesečju neto dobit od 227,6 milijardi rubalja (5,6 milijardi dolara), navodi Reuters. Prihodi su mu poskočili 18,9 posto, na 1.320 milijardi rubalja.

Iz ruske su kompanije napomenuli i da su u prvih šest mjeseci ove godine rezervisali 215,8 milijardi rubalja zbog neplaćenih ukrajinskih računa.

U prvoj polovini godine neto dug smanjen je 19,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i iznosio je na kraju juna 894,55 milijardi rubalja.

U Gazpromu napominju da i dalje analiziraju posljedice sankcija, koje po njihovoj trenutnoj procjeni ne bi trebale značajnije uticati na finansijski položaj odnosno poslovanje.

U prvoj polovini godine neto prodaja plina u inostranstvu povećana je sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani a u istom je postotku poveaćana i prodaja na domaćem tržištu.

Odvojeno su juče iz Gazproma saopštili da s Industrijskom i komercijalnom bankom Kine (ICBS) razgovaraju o izdavanju obveznica u juanima. Saopštenje  je objavljeno nakon sastanka Gazpromova izvršnog direktora Alekseja Millera sa čelnikom ICBS-a Jiangom Jianqingom. Na sastanku su razmotrene i mogućnosti finansiranja trgovine i poslovanja, navodi se u saopštenju.

Ruska novinska agencija Itar-Tass podsjeća da je zamjenik izvršnog direktora Gazproma i čelnik finansijskog i ekonomskog odjela Andrej Krugljov još 2011. signalizirao interes plinskog diva za zaduživanje u kineskoj valuti.

Potom je u junu ove godine Krugljov objavio da Gazprom pregovara o uvrštenju dionica u kotaciju Hongkonške burze a razmatraju i mogućnost izdanja obveznica u juanima ili singapurskim dolarima.

Izdanje obveznica u juanima uklopilo bi se u pojačanu saradnju Kine i Rusije čije su centralne banke juče objavile da su dogovorile otvaranje swap-linija u juanima i rubljima, radi dodatne promocije bilateralne trgovine i investicija, prenosi ruska novinska agencija.

“Rusko-kineski sporazum otvoriće po potrebi i mogućnost prikupljanja kapitala na međunarodnom nivou. Zato će biti dodatni instrument osiguranja finansijske stabilnosti”, navodi se u saopštenju sa sastanka dviju banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *