Dobit Mercedes-Benza skočila 29% u trećem kvartalu

Njemački proizvođač automobila Daimler izvijestio je u utorak da je njegova poslovna jedinica Mercedes-Benz Cars u proteklom tromjesečju ostvarila bruto dobit od 1,6 milijardi eura, 29 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Mercedes je u protekom tromjesečju ostvario rekordnu kvartalnu prodaju, zahvaljujući predstavljanju novih modela i pojačanoj potražnji u Kini, izvijestio je Daimler, iznenadivši investitore zabrinute zbog slabljenja svjetske ekonomije.

Prodaja Mercedesa porasla je i na tržištu SAD-a, što se zahvaljuje i slabljenju eura prema dolaru, zbog čega raste konkurentnost evropskih proizvoda na američkom tržištu.

Daimler je poručio da ostaje pri postojećim procjenama finansijskih rezultata za 2014. u njegovim poslovnim jedinicama. A tu je, uz Mercedes, i Daimler Trucks, koji je u proteklom tromjesečju ostvario rast dobiti za 17 posto na godišnjem nivou, na 618 miliona eura.

Nakon ovog saopštenja cijena dionice Daimlera, koji će cjelokupne rezultate poslovanja u proteklom tromjesečju objaviti 23. oktobra, skočila je na berzi u Frankfurtu više od 3 posto.

Check Also

EBRD želi da postane većinski zelena banka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina da usmjeri više …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *